Γιατί δεν υπάρχει ο Άη Βασίλης και η πραγματική ιστορία του Santa Claus!

Καταρχήν, κανένα γνωστό είδος τάρανδου δεν πετά. Παρόλο που υπάρχουν 300.000 είδη ζωντανών οργανισμών που ακόμα δεν έχουν καταχωρηθεί (τα περισσότερα έντομα και μικροοργανισμοί), αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ιπτάμενος τάρανδος, τον οποίο απ` ότι φαίνεται μόνο ο Άγιος Βασίλης έχει δει. Υπάρχουν περίπου 2 δις παιδιά (κάτω των 18) στον κόσμο.
Επειδή ο Άγιος Βασίλης προφανώς δεν επισκέπτεται Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Εβραίους Και Βουδιστές, ο φόρτος εργασίας του περιορίζεται στο 15% του συνολικού 378 εκ. Σύμφωνα με το διεθνές Γραφείο Καταγραφής Πληθυσμών, με μέσο όρο 3.5 Παιδιών ανά σπίτι, έχουμε 91,8 εκ. σπιτικά. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό παιδί ανά σπίτι που αξίζει να πάρει δώρο σύμφωνα με την Παράδοση. Ο Άγιος Βασίλης έχει μόλις 31 ώρες για να δουλέψει, κι αυτό χάρη στη διαφορά ώρας και την περιστροφή της γης, θα υποθέσουμε ότι ταξιδεύει από ανατολάς προς δυσμάς (που είναι και το πιο λογικό μιας και τόσα χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά) αυτό μας κάνει 822.6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο.
Δηλαδή, για κάθε χριστιανικό σπίτι με ένα καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης έχει 1/1000στό του δευτερολέπτου να παρκάρει το έλκηθρο, να κατέβει, να πηδήξει από την καμινάδα, να αφήσει τα δώρα στα παπούτσια του καθενός, να βάλει κάποια δώρα κάτω από το δέντρο, να φάει το κομμάτι της πίτας του, να ξανανέβει την καμινάδα, να ξαναμπεί στο έλκηθρο και να φύγει για το επόμενο σπίτι. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι 91.8 εκατομμύρια επισκέψεις ισαπέχουν μεταξύ τους (χάριν υπολογισμών), μιλάμε για απόσταση 0.78 μιλιά ανά σπίτι, συνολικό ταξίδι 75.5 εκατομμύρια μίλια, και χωρίς να μετράμε τις στάσεις για να κάνει την «ανάγκη» του!
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι το έλκηθρο τρέχει με 650 μιλιά το δευτερόλεπτο, 3.000 φορές την ταχύτητα του ήχου. Συγκριτικά, το πιο γρήγορο μέσο που φτιάχτηκε από τον άνθρωπο κινείται μόλις με 27.4 μίλια το δευτερόλεπτο ενώ ένας κανονικός τάρανδος μπορεί να τρέξει το πολύ με 15 μίλια την ώρα.

Ααα και κάτι άλλο, το φορτίο στο έλκηθρο είναι άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο. Με την προϋπόθεση ότι κάθε παιδάκι θα πάρει ένα πακέτο που ζυγίζει μόλις ένα κιλό, το έλκηθρο κουβαλάει περίπου 321.300 τόνους, χωρίς να μετράμε τον ίδιο τον Aγιο Βασίλη ο οποίος λέγεται ότι είναι και χοντρός. Και δε μετράμε το γεγονός ότι έχει φάει και 91.8 εκ. κομμάτια πίτας. Κανονικά, ένας τάρανδος μπορεί να κουβαλήσει το πολύ 150 κιλά. Ακόμα και αν ο περίφημος ιπτάμενος τάρανδος (βλ. Παρ. #1) μπορούσε να κουβαλήσει 10 φορές περισσότερο βάρος, 8 ή και 9 τάρανδοι σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν. Για την ακρίβεια χρειάζονται 214.200 τάρανδοι. Αυτό αυξάνει το συνολικό βάρος (και πάλι χωρίς να μετράμε το βάρος του ελκήθρου) σε 353.430 τόνους (4 φορές περισσότερο από το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο στον κόσμο).
353.000 τόνοι που κινούνται με 650 μιλιά το δευτερόλεπτο έχουν μια απίστευτη αντίσταση στον αέρα η οποία προκαλεί θερμότητα (όπως στα διαστημόπλοια όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης). Το μπροστινό ζευγάρι ταράνδων θα αποσβέσει 14.3 τετράκις εκατομμύρια Joule ενέργειας ανά δευτερόλεπτο. Το καθένα. Με αλλά λόγια, θα εξατμιστούν ακαριαία με εκκωφαντικό θόρυβο, αφήνοντας το ζευγάρι που βρίσκεται από πίσω εκτεθειμένο. Ολόκληρο το κοπάδι, θα εξατμιστεί μέσα σε 4.26 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Άγιος Βασίλης εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αντέχει σε επιτάχυνση 17500.06 φορές μεγαλύτερη της βαρύτητας. Αν ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά (και λίγα λέμε) θα γίνει χαλκομανία στο πίσω μέρος του καθίσματός του εξαιτίας των 2.107.007 κιλών αδράνειας.

Αν ο Άγιος Βασίλης υπήρξε ποτέ, τώρα Δεν υπάρχει πια! (Νομίζω ότι αυτό καλύτερα θα ήταν να μην το αναφέρετε καθόλου στα παιδιά σας!)

Η πραγματική ιστορία του Santa

Στην Δύση υπήρχε ένας άλλος τύπος του δικού μας Αϊ-Βασίλη. Στην Ευρώπη και ιδίως στην Ολλανδία ήταν ο Sinter Klaas, ο οποίος ήταν ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών, έτσι όπως αυτός λατρεύτηκε στις κάτω Χώρες, κυρίως από τον 12ο αιώνα και μετά. Τον 17ο αιώνα Ολλανδοί Καλβινιστές μεταναστεύοντας στην Αμερική έπαιρναν μαζί τους και την εικόνα του Αγίου Νικολάου που εκεί έγινε Santa Claus. Γύρω στα 1870 η γλυκιά και γενναιόδωρη μορφή του ταξίδεψε και στην Βρετανία, όπου και συγχωνεύτηκε με τον σκανδιναβικής προέλευσης, πατέρα των Χριστουγέννων και γέννησε μύθους, θρύλους και τραγουδάκια. Να σημειωθεί ότι αυτός ο “τύπος”, που στην Ευρώπη και την Αμερική ονομάσθηκε Saint Nick, Santa Claus και Father Cristmas, από μας ονομάζεται Αϊ-Βασίλης. Εμείς ταυτίσαμε τον δυτικό αυτόν “τύπο” με τον Αι-Βασίλη, αφού εξοβελίσαμε τον δικό μας Άγιο Βασίλειο. Ο Αι-Βασίλης αυτός γεννήθηκε αρχές του 19ου αιώνα από έναν αστό προτεστάντη καθηγητή, τον Κλημέντιο Κλάρκ Μούρ πού έγραψε για τα παιδιά του μια ιστορία με ήρωα έναν Αι-Βασίλη, την The Night Before Christmas και δημοσιεύθηκε την 23 Δεκεμβρίου του έτους 1823 στην εφημερίδα «Sentinel». Η ιστορία αυτή εικονογραφήθηκε από τον πατέρα του χιουμοριστικού αμερικανικού σχεδίου Τόμας Νάστ, ο οποίος ήταν γερμανικής καταγωγής και δανείστηκε στοιχεία από την γερμανική λαϊκή παράδοση των Χριστουγέννων. Στις αρχές του αιώνα μας ο Αϊ-Βασίλης άλλαξε κάπως μορφή, και έγινε όπως ακριβώς τον γνωρίζουμε σήμερα κι αν ήταν ο σκιτσογράφος Τόμας Νάστ που τον φαντάστηκε πρώτος, η Κόκα-Κόλα αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει η μορφή του τόσο δημοφιλής. Στα 1931, η Κόκα Κόλα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Σάντα Κλάους στη χειμωνιάτικη διαφημιστική της εκστρατεία και ανέθεσε σε έναν άλλο Αμερικανό καλλιτέχνη, τον Χάντον Σάνμπλομ, να τον σχεδιάσει. Εκείνος διάλεξε για τον Άγιο τα χρώματα της Κόκα Κόλα και… να’ τος, με τις μαύρες μπότες του, το μακρύ σκουφί του, το κόκκινο κοστούμι του και την άσπρη του γούνα, όπως τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε. Η παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Αϊ-Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά προέρχεται από το ποίημα του Κλέμεντ Μούρ με τίτλο « μια επίσκεψη του Αγίου Νικόλα» , ο οποίος δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας, μαζί με την ιδέα του έλκηθρου και των οκτώ ελαφιών που το σέρνουν, από ένα φινλανδικό παραμύθι. Επομένως ο Αϊ-Βασίλης της Μικράς Ασίας που είναι εγγράμματος και δίδει ως δώρο την γνώση, μετατρέπεται στον Σάντα Κλάους που δίδει την εφήμερη χαρά της κατανάλωσης και έρχεται σε μας μετονομαζόμενος σε Αϊ-Βασίλη…

35 comments on “Γιατί δεν υπάρχει ο Άη Βασίλης και η πραγματική ιστορία του Santa Claus!

  1. Ο/Η Anna λέει:

    Καλημέρα 😉
    Δεν ντρέπεσαι λίγο μπορεί να σε διαβάζουν και μικρά παιδιά! Υπάρχει και παραυπάρχει! Εγώ πιστέυω ότι μπορούν οι ευχές μας αυτές τις μέρες να γίνουν πραγματικότητα αρκεί να το ευχυθούμε με την καρδιά μας! Για τους μικρούς υπάρχει ο Αι Βασίλης. Για εμάς τους μεγαλύτερους υπάρχουν άγγελοι που υπάρχουν ανάμεσά μας! Και μας προσέχουν! Αντε όλα έγώ θα στα λέω!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Manos S. λέει:

    Δεν υπάρχει…αλλά δεν μου πέφτει λόγος…
    Το έχω διαβάσει το θέμα του ποστ σου, σε mail που μου έστειλαν πριν 2 βδομάδες…
    Είδες τι δύναμη έχει η Coca όμως;;;

    Υγ. Επίσης ΔΕΝ τον θέλουν ΟΥΤΕ στη Θεσσαλονίκη… 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Mary S. λέει:

    Καλά και λογικά όλα αυτά που αναφέρεις, και σίγουρα έτσι θα ήταν, ο Άγιος Βασίλης δεν θα πρόφταινε, θα κατέρρεε κάτω από το βάρος, αλλά… Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Και αυτό είναι η Μαγεία! Μαγεία, Μαγεία, Μαγεία. Οι άγιοι έκαναν μαγικά πράγματα. Θαύματα. Έτσι προλαβαίνει ο Άγιος Βασίλης, έτσι χωράνε όλα στο έλκηθρό του, έτσι πετάνε οι τάρανδοι. 🙂

    Και για να είναι πλήρης η αληθινή ιστορία, παραθέτω για τον δικό μας Άγιο Βασίλη, από το Γυμνάσιο Λιδορικίου και την Βικιπαίδεια:

    Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Αϊ-Βασίλης ανάγεται στον Μέγα Βασίλειο, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Ακόμη και ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός ασπρογένης γέροντας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία, ημέρα θανάτου του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε (πρώτα) απ΄ όλους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς πέρα από τα παινέματα κύριο πρόσωπο είναι ακριβώς ο Μέγας Βασίλειος για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να επαναλάβει επ΄ ωφελεία βεβαίως των παιδιών που ψάλλουν αυτά.

    ***
    Η ιστορία του Αγίου Βασιλείου (Μ. Βασιλείου) , επισκόπου Καισαρείας, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή του νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία και κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για την ανακούφιση των «φτωχών και αδυνάτων», είναι, γενικά, γνωστή.

    Πώς, όμως, συνδέεται το όνομά του με την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα;

    Η παράδοση λέει πως ήθέλε να επιστρέψει στους ανθρώπους της επαρχίας του, τα πολύτιμα κοσμήματα που του είχαν παραδώσει. (Επρόκειτο να δοθούν στον ρωμαίο αξιωματούχο που απειλούσε με καταστροφή την περιοχή). Παρήγγειλε λοιπόν να τα τοποθετήσουν μέσα σε τεράστιες πίτες –εφόσον δεν χρειάζονταν πια-και τα κομμάτια τους να μοιραστούν στους κατοίκους

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η ocean.... λέει:

    καλη σου μερα κ παλι… μα εχουν δικιο κ ποιο πανω.. τη μαγεια που την βαζεις;;;; στο θεο (αν) γιατι πιστευεις;;; βαση υπολογισμων;; οχι βαση καρδιας.. ψυχης.. δεν μπορεις να αποδειξεις οτι υπαρχει ουτε ο θεος ουτε ο αγιος βασιλης..μα πιστευουν εκατομμυρια ανθρωποι στον κοσμο.. κ αυτο το τοσο μικρο χαρισμα που λεγεται ..πιστη! ειναι παντοδυναμο..ειναι μαγικο.. υπαρχει λοιπον στις καρδιες μας.. τα ονειρα μας.. στα.. πιστευω μας.. ψιτ!!! παιδια αν ακουτε υπαρχει!!!
    αντωνιε μου να με συνχωρεις μα ειμαι φανατικος οπαδους του μεγαλου με τα κοκκινα!!!! τον περιμενω.. θα ρθει..

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Δηιάνειρα λέει:

    Καλησπέρα Αντώνιε μου 😉

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Mary S. λέει:

    Αντώνιε, στείλε μου την διεύθυνσή σου στο email μου.
    Ο Άγιος Βασίλης μού έδωσε κάτι για σένα! 🙂

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Seagull λέει:

    Ακόμα κι αν η «Αληθινή ιστορία του Santa Claus» δεν είναι δική σου, ήταν ενδιαφέρουσα και σ’ευχαριστούμε. Όσο για το πρώτο μέρος, ιδιαίτερα έξυπνο και χιουμοριστικό. Μπράβο σου!

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η lifewhispers λέει:

    ααααα

    δεν ξέρω τι λες εσυ

    κανω πως δεν ειδα τους παραπάνω υπολογισμους (που σωστοι είναι στο κάτω κατω)

    ο Αι Βασιλης υπάρχει!!

    Αμε!

    🙂

    🙂

    Μου αρέσει!

  9. Καλώς με κι ας άργησα. Δεν σου είπαν ότι οι μεγαλοκοπέλες έχουν και πρόβλημα όρασης? Στο λέω εγώ. Μια χαρά οι ψείρες, βρεεεεεεεε Κυδώνη, που να τις διαβάσω. Αυτές τις ημέρες τυπώνω και αποθηκεύω να σας διαβάσω αργότερα, που θα ξεπήξω…. Επι του προκειμένου. Μια χαρά δουλειά έκανες να τα γράψεις και αναμφίβολα υπήρξαν πράγματα που ίσως δεν ξέραμε(όπως πεταχτά το πέρασε το ματι μου). όμως κλείσε τα ματάκια και ταξίδεψε μαζί του, στη γη να μοιράσετε τα δώρα στα παιδιά. Τι είπες? Ζαλίζεσαι? Ααααααααα, για αυτό… μάλιστα. Φαίνεται πως δεν με διαβάζεις ….. για βρες την συνάντησή μου με τον Αγιο…. εντάξει παιδιαρίζω. Μια μεγαλομπεμπέκα που παιδιαρίζει είμαι. Ομως θέλω να το ζω, όπως το έμαθα και να βλέπω παιδικά χαμόγελα και ματάκια να μην χορταίνουν στη θέα του.
    Για να δω χαμογελά ο Τονίνο????? Χαμογελά, και περιμένει τον Αγιο και να δούμε τι δώρο θα του φέρει. Φιλιά. Εύχομαι το επόμενο όνειρο να είναι γεμάτο αηβασίληδες με δώρα για σένα.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Σοφία λέει:

    Τέλειο το ποστ! Το ποίημα του Κλάρκ Μούρ που παρουσίασε τον Santa Claus/Άγιο Νικόλαο (και τον Αη-Βασίλη) λίγο-πολύ όπως τους ξέρουμε σήμερα είναι πολύ όμορφο και σίγουρα γεμάτο μαγεία!

    ‘t was the night before Christmas, when all through the house
    Not a creature was stirring, not even a mouse;
    The stockings were hung by the chimney with care,
    In hopes that St. Nicholas soon would be there;
    The children were nestled all snug in their beds,
    While visions of sugar-plums danced in their heads;

    Τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι, είναι και μεγάλο το άτιμο 😉

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Adonios λέει:

    Άννα
    Γιατί να ντρέπομαι; Καλύτερα δεν είναι να ξέρουν τα παιδάκια ότι τα δώρα τα φέρνει ο μπαμπάς ή η μαμά; 😉
    Πάντως για αυτό με τους αγγέλους συμφωνώ απόλυτα…

    Manos S
    Και πέρυσι απαγόρεψαν την εμφάνισή του στις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας!!! Αντε και στα δικά μας 😉

    Mary S
    Δεν διαφωνώ με την «μαγεία» που έχουν τα παραμύθια αλλά με αυτό που πρεσβεύουν! Διαφωνώ με την σύνδεση του Αη Βασίλη με τα δώρα και τα ψώνια. Πιστεύεις ότι όλα τα παιδάκια έχουν τη δυνατότητα να χαίρονται τα δώρα του;
    Να συμπληρώσω σε αυτό που είπες για την Βασιλόπιτα ότι όταν ο Αγιος Βασίλειος μοίρασε πίσω τις πίτες με τα κοσμήματα, οι κάτοικοι πήραν αυτά ακριβώς που είχαν βάλει!!

    Ocean
    Μα δεν έθεσα θέμα πίστης ούτε είπα να μην πιστεύουμε σε τίποτα, αλλά να πιστεύουμε στα σωστά πρότυπα.
    Πόσα παιδάκια νομίζεις ότι ξέρουν για τον Άγιο Βασίλειο και πόσα για τον Santa Claus?
    Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν κοινωνίες (ευρωπαϊκές) που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον ρόλο του «Αι Βασίλη» στην κοινωνία και τα παιδιά, όταν το μόνο που προβάλλει είναι η κατανάλωση υλικών αγαθών και όχι πνευματικών!

    Δηιάνειρα
    Καλώς ήρθες. Πολύ όμορφο «όνομα»!
    Καλή σου μέρα! 😉

    Seagull
    Μη νομίζεις ότι είναι και πολλά δικά μας.
    Ο Μπόρχες έλεγε ότι “αυτά που λέγονται ή θα λεχθούν στο μέλλον έχουν ήδη ειπωθεί στο παρελθόν από κάποιον άλλον“ 😉
    Το πρώτο μέρος παρά τις όποιες «αντιδράσεις» ξεκίνησε ως κάτι το χιουμοριστικό όπως λες κι εσύ! 🙂
    Καλή σου μέρα!

    Life Whispers
    🙂 🙂 απλά δεν μπαίνει πλέον στο έλκηθρό! 😉

    Αγριοκερασο-ζουζούνα
    Άκου ένα κόλπο!
    Πατάς μέσα το πλήκτρο Ctrl και γυρίζεις το ροδάκι που έχεις στο mouse προς τα κάτω και τσούπ!!! Η γραμματοσειρές μεγαλώνουν σε όλη την οθόνη 😉
    Τώρα; Είναι καλύτερα; 😉
    Αίντε να δούμε τι δώρο θα μου φέρει κι εμένα ο Αι Βασίλης!

    Σοφία
    Είσαι φοβερή που το έγραψες!
    Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και σε ταξιδεύει σε χρόνους και σε τόπους!
    Καλή σου μέρα Σοφία 😉

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η roadartist λέει:

    Καλημέρα Αντώνιε! Ενδιαφέρον το ποστ σου.. Αντε γιατι θα ξεχασουμε ολα οσα ξερουαμε ετσι οπως το παμε.. 🙂

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η LOCKHEART λέει:

    Καλημέρα :)! Το κακό ειναι ότι πραγματικά αν το διαβάσει κάποιο παιδι το ποστάκι του ΣΚΟΤΩΣΕΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΩΡΟ ΧΕ ΧΕ :)! … Τρομερά στοιχεία :).

    Προσωπικα πιστευω οτι ειναι η εμπορικοποιηση σε ολο το μεγαλείο , η παιδική αγάπη και ελπίδα στο βωμό του εμπορίου και του χρήματος. . . :)..

    Ωραια στοιχεία να εισαι καλα, Καλημερες…

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η trelofantasmeni λέει:

    Αγαπητέ Αντώνιε ,

    Τι την ήθελες αυτή την στατιστική / ρεαλιστική αναφορά περί ωρών , σπιτικών, χρόνου κλπ…?

    Μη μας χαλάς το παραμύθι της χρονιάς με τέτοια σε παρακαλώ…τι μας έχει μείνει αν το διαγράψουμε κι αυτό από τις παιδικές ψυχές?

    Είναι ήδη αρκετά σκληρή και πεζή η καθημερινότητα , ας έχουμε αυτή την εναλλαγή …

    Με ή χωρίς Άη Βασίλη …σου εύχομαι καλές γιορτές με όσους αγαπάς και ένα ευτυχισμένο νέο έτος.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δηιάνειρα λέει:

    Σε ευχαριστώ πολύ..είναι κάτι βαθύτερο για μένα όμως απο αυτό που φαίνεται 😉

    Μου αρέσει!

  16. Nα γιατί θα πάρεις το καλύτερο δώρο, γλυκέ μου εφετος. Γιατί βοηθάς «θείτσες» ! Ευχαριστώ για το κόλπο. Επιασε, αλλά εγώ, σταθερή, τυπώνω… φιλιά πολλάαααααααααα. Χαμογελάς? ή να βάλω τις φωνές !!!

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Mary S. λέει:

    Η αλήθεια είναι πως σήμερα έχουν χάσει το νόημά τους οι γιορτές. Είναι μόνο για κατανάλωση και ψώνια. Κανονικά οι γιορτές θα έπρεπε να είναι για την αγάπη, για την ελπίδα, όπως ήταν παλιά. Τότε έδιναν δώρα επειδή ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο, και συνήθως αυτά τα δώρα δεν είχαν μεγάλη χρηματική αξία, αλλά συναισθηματική. Πολλές φορές ήταν χειροποίητα, πράγμα που μεγάλωνε ακόμα περισσότερο την αξία τους, γιατί έδειχνε πως κάποιος ξόδεψε χρόνο και μεράκι για να τα φτιάξει για τους αγαπημένους του. Αυτό θα έπρεπε να είναι και σήμερα το νόημα: η αγάπη. Αλλά δυστυχώς δεν είναι. Όπως και οι ημέρες που γιορτάζουμε τις ονομαστικές εορτές των αγίων, έτσι και τα Χριστούγεννα έχουν καταντήσει εμπορική συναλλαγή.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Ψυχή λέει:

    Δεν υπάρχει αυτός ο χοντρός κύριος με τα κόκκινα ρούχα αλλά υπάρχει ο άλλος Ο Άγιος Βασίλειος που όπως όλοι οι Άγιοι μεσιτεύει στο Θεό για μας και μας συναρπάζει με το έργο του. Αυτόν θα παρακαλέσω λοιπόν να απαιτήσει από τους μεγάλους να σέβονται και να αγαπούν τα παιδιά.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Adonios λέει:

    Road Artist
    Ε! για να μην ξεχνιόμαστε! 😉

    Lock Heart
    Κι εγώ όταν διάβασα τι πραγματική ιστορία σκέφτηκα πόσο πολύ επηρέασαν την κοινωνία όλα αυτά…
    Δεν είναι κακό να τα πιστεύουμε αλλά τουλάχιστον ας τα γνωρίζουμε! 😉

    Trelofantasmeni
    Μην πτοείσαι αγαπητή!
    Να περάσεις κι εσύ όμορφες γιορτινές μέρες και χαρούμενα Χριστούγεννα 😉

    Διηάνειρα
    Διάβασα αυτό ακριβώς που έχεις γράψει για το όνομα, στο blog σου. Σίγουρα θα υπάρχει και κάτι βαθύτερο! 😉

    Αγριοκερασο ζουζούνα
    Με τις φωνές πάνε και τα χαμόγελα… Συνέχισε να φωνάζεις όσο μπορείς!!!!! 😀

    Mary S
    Δυστυχώς έτσι είναι.
    Θυμάμαι αλήθεια ότι κάποτε τα δώρα ήταν πολύ απλά και σίγουρα όχι ακριβά. Ο γονιός δεν μπορούσε να δώσει πολλά λεφτά για ακριβά δώρα, έδινε όμως πολύ αγάπη και το παιδί την ένοιωθε και την προτιμούσε απ’όλα τα δώρα του κόσμου!

    Ψυχή
    Και θα κάνεις το πιο μεγάλο και πολύτιμο δώρο σε εκείνα!!!!
    Ας ζητήσουμε κι εμείς από τον Άγιο να έχουμε σοφία και επίγνωση των πράξεών μας…
    Καλή σου μέρα Ψυχή!

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Δηιάνειρα λέει:

    έτσι ακριβώς 🙂

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η ocean.... λέει:

    καλη σου μερα αντωνιε .. εχεις δικιο στον καταναλωτισμο .. μα οχι στη μαγεια των παραμυθιων κ των ιστοριων για τον αγιο βασιλη.. αυτες που μεγαλωσαμε τοσσα κ τοσσα παιδια.. για να μεινουμε ακομα παιδια.. αυτο το πνευμα των χριστουγεννων που ειναι συνδεδεμενο μαζι του.. να με συμπαθας μα.. ετσι θελω να τον ξερω οπως μεγαλωσα.. καλες γιορτες να χουμε κ.. προσεξε την καμιναδα απο το τζακι(μη γραψεις δεν εχω!! χαχα) μη σου ρθει αξαφνα τιποτα το βραδυ εκεινο απο ψηλα…. ποτε δεν ξερεις..

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η anamella λέει:

    Αντώνιε καλησπέρα
    Διαβάζοντας κατάλαβα οτι δεν πιστεύεις στον Αη Βασίλη.
    Μπορεί να έχεις και δίκιο !!!
    Δεν μπορεί να φέρνει τόσα δώρα σε τόσα παιδιά !!!!
    Υπάρχει όμως και ο δικός μας Άγιος που γιορτάζει την πρωτοχρονιά !!!
    Αμα μπορείς και θέλεις πέρνα από το μπλοκ μου και διάβασε για το αβαταρ μου και για τον Αγιο της Καππαδοκίας.
    Πως να μην πιστεύω ?????

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Adonios λέει:

    Διηάνειρα
    😉

    Ocean
    Μα εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα παραμύθια! Ίσα ίσα 😉
    Η αντίρρησή μου είναι όταν ένα σύμβολο πρεσβεύει λάθος πράγματα. Ε, νομίζω σε αυτό όλοι συμφωνούμε.
    Στις 31 θα έχω κονιάκ και κουραμπιές πάνω στο τραπέζι 🙂

    Anamella
    Καλησπέρα Αnamella. Πιστεύω στον Αγιο Βασίλειο και σε όλους τους Αγίους που έχουμε στην Ορθόδοξη εκκλησία.
    Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο για τον Santa Claus και κάποιους άλλους «αγίους» που κατά καιρούς έχουμε υιοθετήσει από την Δύση.
    Θα σε επισκεφθώ. 😉

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η melomenos λέει:

    o Αγιος Βασίλης ή Αγιος Νικόλας ή Σάντα Κλάους είναι ιδέα! και ο καθένας όπως πάντα το βλέπει υποκειμενικά ανάλογα που βρίσκεται και τι γνώσεις έχει και τι του περνάει η κοινωνία γύρω του!
    πολύ ωραίο το post σου αλλά θα ήθελα να περιλάβεις και τον «χριστιανικό» μύθο του για να υπάρχει δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα! 😉

    καλό σου βράδυ

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η ειρήνη λέει:

    μόλις του έγραψα γράμμα!!!!
    δεν το είδα νωρίτερα….

    πλάκα πλάκα δεχόμαστε ό,τι μας πασάρουν και θεωρηθεί μόδα…
    καλησπέρες Αντώνιε!

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Δηιάνειρα λέει:

    εγώ μικρή ήμουν και ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρη οτι τον έχω δει κιόλας 😛

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Adonios λέει:

    Melomenos
    Δεν ξέρω τι εννοείς ως «χριστιανικό» μύθο και σε ποιόν αναφέρεται.
    Όσον αφορά τον Santa Claus έτσι όπως εξελίχθηκε δεν ξέρω αν έχει κάτι το χριστιανικό.
    Ο Αγιος Βασίλειος που γιορτάζουμε εμείς την Πρωτοχρονιά σίγουρα δεν είναι μύθος.
    Καλημέρα φίλε!

    Ειρήνη
    Είμαστε μοδάτοι φαίνεται!
    Τι του ζήτησες; 😉

    Δηιάνειρα
    Α! μα τότε θα πρέπει να ήσουν από τα καλά παιδάκια που τα επισκέπτεται! 😉

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η ειρήνη λέει:

    τιποτα!!!! 😀 χε χε τιποτα!!! 😀

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Adonios λέει:

    Και τι σου έφερε; 😉

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η maria λέει:

    oooooooooooo iparxwi

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Ευαγγελία λέει:

    Μπήκα τυχαία στο site σου. Μπράβο σου!
    Με έκανες και γέλασα μέχρι δακρύων και με την ένταση των ημερών αυτό ήταν καταλυτικό…καταπληκτικοί οι υπολογισμοί σου. Όσο για τη Μαγεία, δυστυχώς η αλήθεια είναι σκληρή- περισσότερο για εμάς τους μεγάλους που αναζητάμε το «παραμύθι» γενικώς και ειδικώς, παρά για τα παιδιά.Κάποτε ως παιδί τραυματίστηκα πραγματικά όταν έμαθα ότι όλα αυτά είναι παραμύθι των μεγάλων και ότι ο Άγιος Βασίλης της καμινάδας δεν υπάρχει- παρόλο που η λογική μου το απέρριπτε, είχα εμπιστοσύνη σε αυτά που μου έλεγαν. Στο χέρι μας είναι να λέμε στα παιδιά πάντα την αλήθεια και μετά να ζούμε μαζί τους τη μαγεία ξέροντας τι είναι πραγματικό και τι απατηλό. Μη φοβάστε. Ακόμα και να ξέρουν, για τα παιδιά η μαγεία δεν χάνεται. Εμείς έχουμε το πρόβλημα!

    Καλές Γιορτές σε όλους

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Adonios λέει:

    Ευαγγελία
    Καλημέρα. Είμαι κι εγώ της άποψης του να μην παραμυθιάζω τα παιδιά. Νοιώθω ότι τα κοροϊδεύω!
    "Στο μυστικό της Σαμπάλα" υπάρχει μια φράση που λέει ότι για την ανάπτυξη του παιδιού είναι σωστότερο να του συμπεριφερόμαστε και να του μιλάμε σαν να είναι ενήλικας.
    Η νέα γενιά έχει ανεπτυγμένη αντίληψη για το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, περισσότερο απ'ότι είχαμε εμείς ως παιδιά και είναι πιο δύσκολο να τα "ξεγελάσεις".
    Άλλωστε δεν θα γκρεμιστούν και τα όνειρά τους αν μάθουν την αλήθεια για τον Αη Βασίλη!
    Άλλο πρέπει να είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων που πρέπει να δώσουμε και όχι την προσδοκία για το τι δώρο θα φέρει o Santa κάτω απ'το έλατο!!
    Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές και σε σένα! ;)

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η biki λέει:

    signomi alla ego pistebo kai ton exo di kai den ine kalo na tous koroideboume apo pou ki ospou pistebete oti den iparxi ego tora pouta grafo ime mikro pedi ekti pao ki pistebo kai 8a pistebo denine sosto na les oti den iparxi afti ine i magia ton xristougenon

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η biki λέει:

    gia sas eimai mia fili ths bikis : egw pisteuw kai parapisteuw uparxoun kapoioi goneis pou lene sta paidia tous oti den uparxoun , nomizw oti den uparxei logos na to lene auto prwtwn tous lene 4emata kai deuteron tous stenaxwroun !!!! ara einai kakoi goneis !!! bbb egw pisteuw akoma kai an m to pei o idio ( ho hho ho den uparxw ) egw den 9a ton piste4ww katalabateeeeee

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Stelios Kapetanakos λέει:

    εγω ειμαι παιδι αλα ξερω οτι δεν υπαρχει και παω 5 ταξη ενασ φιλοσ moy poy einai ena xrono mikroteros moy pisteyei san ton ilithio oyte to mialo toy den vasei na skeftei stis vlkies poy pisteyei moy leei ta xristoygenna to proi o mpampas moy me rotaei ti wii theleis to mayro i to aspro kai lew to mayro (moy kanei o filos moy) kai o ai basilis moy to efere xwris na to grapsw se grama diladi den paratirise oti toy to efere o mpampas toy kai fili tis vikis siga mi lene oi goneis psemata sta paidia toy kai sy poy ton exeis dei ston ypno soy mas ta pernoyne prin mas ta ferei kai kala o ai basili kai ta kryboyne kapoy kai to brady pane kai bazoyn ta dwra katw apto dentro poy ton eides vlakies poy les

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε