Επιστολή Μίκη

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμη και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της, Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος, μη υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα.
Μετά θα έρθει η σειρά των «ατάκτων» της Νοτίου Αμερικής. Ένας άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο την «Μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες U.C.K.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί «επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της « Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με την δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, από όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι έλληνες.
Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Η.Π.Α, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α στο Κόσοβο, που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει, προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνον το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά κα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσόβου μπορεί να διεκδικήσει την δική της ανεξαρτησία.
Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των Η.Π.Α και για αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία.
Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτής της φιλοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί, όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χωρία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, τη Σερβία αλλά και τη Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Έτσι γυρίζοντας σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και είναι παραπάνω από τραγική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται, όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες, και αυτό γιατί φοβούνται, μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, για αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θα’μαστε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.
Όμως αφού το παιχνίδι είναι για μας έτσι και αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους, είμαστε εμείς και εμείς, ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο , την Θράκη ή την Ήπειρο;
Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας εξυβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών, χάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας.
Ας κλείσουμε τα σύνορα, ας σταματήσουμε τις οικονομικές και διπλωματικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες αν δεν ξεχνάμε από πόσες δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές.

Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 23/2/2008

Μια δυνατή επιστολή από μια δυνατή προσωπικότητα που ποτέ δεν φοβήθηκε να πει δημόσια την άποψη που έχει για τις καταστάσεις που κατά καιρούς μας ταλανίζουν. Διαβάζοντας ένοιωσα μια… ένταση να βγαίνει από το κείμενο. Μια ένταση που είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που μιλάει, γράφει ή συνθέτει ο Μίκης Θεοδωράκης. Μια ένταση και μια ένσταση για αυτά που δεχόμαστε τόσο εύκολα. Δύσκολο θέμα για Παρασκευή, θα μου πείτε, αλλά επίκαιρο.
Όπως άλλωστε και η καθιερωμένη
Απορία της Παρασκευής:
Πώς γίνεται να πετάξεις στα σκουπίδια ένα σκουπιδοτενεκέ;

20 comments on “Επιστολή Μίκη

 1. Ο/Η thalassinimatia λέει:

  Με ένταση το κείμενο Αντώνη έχεις δίκιο! Μα πως θα μπορούσε αλλιώς από έναν τέτοιον άνθρωπο!
  Με το κεφάλι ψηλά λέει για να δούμε!!!
  Φιλιά πολλά!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η roadartist λέει:

  Καλημέρα. Λοιπόν..είχα σκεφτεί να αναρτήσω και εγώ την επιστολή του..το πιστεύεις?? Νομίζω οτι σπανίζουν άνθρωποι τέτοιου βεληνεκούς σήμερα, που να έχουνε να πούνε κάτι! Να μπορούν να καθοδηγήσουν, να αποτελούν πρότυπα, να τους εμπιστεύεσαι, να ξέρεις οτι πονάνε για αυτό το τόπο. Να είσαι καλά για την ανάρτηση. Καλό σαββατοκύριακο.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η fira λέει:

  Όντως βαρύ το θέμα… δεν ξέρω άλλα αυτές τις μέρες νιώθω να γεννιέται έντονα μέσα μου το αίσθημα της απέχθειας… και της απελπισίας… προς όλους αυτούς που πουλάνε τα ιδανικά στο βωμό του συμφέροντος!! Και δυστυχώς είναι πολλοί!!!! Λυπηρό που ο κόσμος μας λειτουργεί έτσι πλέον…

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η vasilis λέει:

  Οι παρεμβάσεις του Μίκη είναι πάντα σημαντικές και πολύτιμες. Καλό ΣΚ Αντώνη.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Ενα αληθινο και ειλικρινές δημόσιο κείμενο, από έναν άνθρωπο που τολμά, ανεξαρτήτως αποδοχής (στα πολιτικά)..

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η akamas λέει:

  Ίσως το μόνο του λάθος ήταν το λιβάνισμα που έκανε κάποτε στον Χριστόδουλο, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι τέτοια υποκείμενα δεν αξίζουν τον κόπο.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Adonios λέει:

  Θαλασσινή Ματιά
  Από εμάς εξαρτάται...
  Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι μπορεί ακόμα να ασχολείται με.. εμάς! Καλό σ/κ Ματιά!

  Road Artist
  Οι απόψεις μας συμπίπτουν!
  Θεωρώ σημαντικό το να ακούμε τέτοιες σκέψεις χωρίς να εξοστρακίζουμε τους ανθρώπους που τις εκφράζουν.
  Καλό σ/κ και σε σένα Artist

  Fira
  Ότι ακριβώς ένοιωσε και ο μεγάλος αυτός μουσικός!
  Φαντάσου πως το βίωσε ο ίδιος ώστε έφτασε στο σημείο να ξεσπάσει μέσα από αυτή την επιστολή.
  Ο κόσμος δυστυχώς λειτουργεί έτσι πλέον, γιατί είμαστε εμείς που είτε λειτουργούμε έτσι ή επαναπαυόμαστε...
  Είναι όντως λυπηρό!

  Βασίλης
  Και δεν είναι ποτέ τυχαίες. Επίκαιρος και με λόγο που δεν έχει να φοβάται τίποτα. Όπως ήταν και είναι ο βίος του. Καλό σ/κ Βασίλη.

  Μανιτάρι Του Βουνού
  Συνήθως τέτοιοι άνθρωποι λειτουργούν υπερπολιτικά. Υπερβαίνουν κατά πολύ την στενή έννοια της πολιτικής και προσωπικής ανέλιξης και εκφράζουν περισσότερο το κοινό αίσθημα.
  Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε αυτονόητα να κάνουν όλοι οι πολιτικοί και "άρχοντες" αυτού του τόπου.

  Akamas
  Διαφωνώ μακράν για τον χαρακτηρισμό.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Μadame de la Luna λέει:

  Πριν 15 χρόνια περίπου, ταξίδεψα στη Γερμανία και μου ‘χε κάνει εντύπωση που απο τότε, οι αναλυτές στις εφημερίδες, όταν αναφέρονταν στο κράτος των Σκοπίων, χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία». Τότε μόλις είχε «σκάσει» βλέπετε το θέμα αυτό στην Ελλάδα. Ρώτησα λοιπόν δικούς μας δημοσιογράφους που δούλευαν εκεί, και μου είπαν πως σε πολλά κράτη της Ευρώπης, το θέμα θεωρούνταν ήδη τελειωμένο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα, για το τι γίνεται εκτός των τειχών και για το πόσα πράγματα τελικά δεν μαθαίνουμε εντός…

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η mad λέει:

  Χμμμ…
  Εσύ ήσουν που μου έστειλες την επιστολή ως ανώνυμος σε σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτησή μου? (πλάκα κανω)

  Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά του. Υπάρχουν και κάποιες αξίες σε αυτή τη ζωή. Πού πήγε η ταυτότητά μας?

  Καλό Σ/Κ 😉

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η LOCKHEART λέει:

  H ιστοριά και ο πολιτισμός δεν διαπραγματεύεται..! πάει και τελείωσε..

  Εμπάργκο, κλείσιμο συνόρων και ΒΕΤΟ πάει και τελειωσε πρεπει να μην το παίζουμε ποια οι σκλάβοι των Βαλκανίων..

  Συμφωνω με τα λόγια του Μίκη.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Thalassini λέει:

  Καλό μήνα Αντώνη μου !Και είναι και ολίγον γδάρτης με το μαλακό να είναι!

  Φιλιά πολλά καλο σ/κ!:)

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Adonios λέει:

  Madame De Luna
  Το όνομα "Μακεδονία" ακούγεται για πολλά χρόνια πριν στην Ευρώπη. Εμείς βέβαια το μάθαμε τελευταίοι...
  Είναι η ικανότητα που έχουν οι πολιτικοί μας στην πρόβλεψη και διαχείριση κρίσεων!!!

  mad
  Με κατάλαβες! :)
  Αλήθεια λες ότι ψάχνουμε την ταυτότητά μας, όταν όλοι οι υπόλοιποι λαοί την βρίσκουν σιγά σιγά. Ακόμα κι αν οικειοποιούνται ταυτότητες άλλων...
  Καλό σ/κ και σε σένα mad...

  Lock Heart
  Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν μα, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση φίλε Σπύρο.

  Θαλασσινή
  Καλό μήνα και σε σένα αγαπητή Ματιά!
  Ότι κι αν είναι αυτός ο μήνας, πάλι εδώ θα είμαστε (ελπίζω) για να ανταπεξέλθουμε ;)
  Φιλιά κι από μένα..
  καλό σ/κ και όμορφες βόλτες στην παραλία σου!

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η fira λέει:

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!! 🙂 ME ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!! ΠΟΛΛΑ!!!

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Seagull λέει:

  Roadartist, και μένα με… πρόλαβε ο Αντώνιος και μπράβο του!… (Χαλάλι σου, φίλε μου!… 🙂

  Το μεγάλο μπράβο αξίζει, κατ’ αρχάς, στον μεγάλο Θεοδωράκη, που για άλλη μια φορά εκφράζει ένα μεγάλο μέρος (το μεγαλύτερο;) του ελληνικού λαού…

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η γητεύτρια λέει:

  Καλό μήνα Αντώνη μου! Καλή Άνοιξη!
  Ο μίκης είναι και θα είναι αγαπημένος, ότι κι αν λέει… δεν την διάβασα την τελευταία παρέμβασή του, αλλά η προτελευταία ήταν άψογη!
  Φιλιά και καλό ΣΚ!

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η vVampirellAa λέει:

  Ηταν μια απο τις συγκλονιστικοτερες στιγμες της προηγουμενης του εκπομπης…

  Κατεθεσε μια παρεμβαση με αμεσοτητα και ειλικρινια… Νομιζω οτι αν καποιοι, εστω και λιγοι, απο τους γαλαζοκοκκινοπρασινους της Βουλης ακολουθουσαν μια τετοια σταση και πολιτικη απεναντι στα οποια εξωτερικα ζητηματα αφορουσαν το εθνος μας, η Ελλαδα θα ηταν 10 βηματα πιο μπροστα…

  Τα συγχαρητηρια μου που τη δημοσιευσες 🙂

  Καλο μηνα ευχομαι!

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Adonios λέει:

  Fira
  Καλό μήνα και σε σένα μικρή και να χαμογελάς συνέχεια!

  Seagull
  Άλλες φορές με προλαβαίνετε εσείς! ;)
  Νομίζω φίλε μου ότι εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος η άποψη του Μίκη για τα γεγονότα που συμβαίνουν.

  Γητεύτρια
  Καλό μήνα και καλή Άνοιξη και σε σένα!
  Γενικά οι παρεμβάσεις του είναι πάντα αξιόλογες και επίκαιρες...

  vVampirellAa
  Φαίνεται ότι χρειάζεται σθένος για να μπορείς να πράττεις τα αυτονόητα, μα οι γαλαζοκοκκινοπράσινοι της Βουλής φοβούνται τη θέση τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
  Συμφωνώ με την άποψή σου ότι θα είμασταν πολύ μπροστά αν είχαμε ανθρώπους ικανούς να που όχι σε ζητήματα που απλά δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα.
  Καλώς όρισες και καλό σου μήνα! ;)

  Μου αρέσει!

 18. Προσπερνώ τα πολιτικά και τις δηλώσεις, που δεν με αφορούν και κάνω φόκους στην απορία. Μα αφού το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό….!!!!!

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Υβόννη λέει:

  Δυνατο το κείμενό σου.
  Κι οσο για τον Μίκυ πραγματι ειναι σημαντικός ο λόγος του.
  Απο κει και περα…θα δειξει..
  Καλημερα και καλη βδομαδα Αντώνη

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Mary S. λέει:

  Να προσθέσω κι εγώ στης Md. Luna την μαρτυρία: πριν 14 χρόνια είχα πάει στο Λονδίνο και βιβλιοπωλείο είχε στην βιτρίνα του το όνομα Μακεδονία. Ήταν διεθνές βιβλιοπωλείο και διαφήμιζε πως είχε βιβλία από τη Μακεδονία (φυσικά όχι την δική μας). Θυμάμαι ότι το είχα τραβήξει φωτογραφία, τόση εντύπωση μου είχε κάνει.
  Τι να πω. Περαστικά μας!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s