555 χρόνια πριν

«Κλείω τας πύλας της πόλεώς μου» είπε αποφασισμένος ο αυτοκράτορας και έστειλε τον Γεώργιος Φραντζή να καταγράψει πόσους πολεμιστές διέθεταν.
Ο αριθμός οικτρός: 4,937 συν δύο χιλιάδες οι ξένοι, ήταν όλοι κι όλοι οι μάχιμοι.
Τη στιγμή που στο στρατόπεδο του Μωάμεθ υπήρχαν διακόσιες πενήντα οκτώ χιλιάδες μάχιμοι – άλλοι χρονογράφοι είπαν για τετρακόσιες χιλιάδες συν τα πληρώματα τετρακοσίων είκοσι πλοίων του. Ενώ στο λιμάνι του Κεράτιου υπήρχαν μόνο εννέα πλοία.

Μικρές λεπτομέρειες καμιά φορά κινούν τα νήματα της ιστορίας. Μοιάζουν ασήμαντες, όμως παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι λεπτομέρειες αυτές, ήταν σημάδια θεϊκά, σημάδια μεταφυσικά, ανεξιχνίαστα, σημάδια του μυστηρίου, μέχρι σήμερα ανερμήνευτα. Όπως όταν χωρίς καμιά αιτία, έπεσε στις λάσπες η μεγάλη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, στην «πάνδειμη λιτανεία» όπως γράφει ο Κριτόβουλος. Και κανείς δε μπορούσε να τη σηκώσει, σαν να την τραβούσε η γη. Ή όπως όταν έγινε ο κατακλυσμός, και πάλι την ώρα της λιτάνευσης, και σκότος μέγα έπεσε στην Πόλη. Πολλοί παρομοιάζουν το γεγονός με το σκότος την ώρα της Σταύρωσης του Χριστού.

Υπήρχε προφητεία που έλεγε ότι η Πόλη θα πέσει μόνο όταν η σελήνη «καίτοι γεμάτη, φανεί λειψή στον δίσκο της».
Και η σελήνη χάθηκε , 24 Μαΐου, ημέρα της πανσελήνου, γεμίζοντας τρόμο τις καρδιές των ανθρώπων που γνώριζαν την προφητεία. Ή όπως «το φως το εξ ουρανού», που το αναφέρει ο ίδιος ο Γ.Φραντζής:
«Φως,άστραπτον καταβαίνον εξ ουρανού και δι’ όλης της νυκτός έσκεπεν αυτής…». Το φως αυτό φάνηκε για πρώτη φορά τη Μεγάλη Παρασκευή, 30 Μαρτίου, στη λιτάνευση του επιταφίου.

Ήταν τότε που η στρατιά του Μωάμεθ είχε κατέβει ήδη στους λόφους, πίσω από τον Βόσπορο, και προχωρούσε προς την πεδιάδα. Εκείνο το βράδυ λοιπόν φάνηκε στον ουρανό το παράξενο φως. Άπλωσε τις αχτίδες του πάνω στη Βασιλεύουσα, σαν να την έσκεπε, και ύστερα στάθηκε πάνω από την Αγιά Σοφιά. Όλη νύχτα.
Και αυτό συνεχίστηκε όλες τις ημέρες της πολιορκίας, Έως τις 26 Μαΐου ημέρα Σάββατο. Την ημέρα εκείνη ο Μωάμεθ είχε αποφασίσει να σταματήσει την πολιορκία και να φύγει. Το ανεξήγητο φαινόμενο με το φως πάνω από την Πόλη τον είχε φοβίσει και πίστεψε ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα η πολιορκία του. Είχε καλέσει και τους συμβούλους του και είχαν όλοι συμφωνήσει στο να φύγουν, μα όταν είδε εκείνη τη μέρα το φως να χάνεται, αποφάσισε να συνεχίσει την πολιορκία.

Η πολιορκία της Πόλης κράτησε συνολικά πενήντα επτά μέρες.
Πενήντα επτά μέρες και νύκτες αγωνίας και φόβου!
Πενήντα επτά μέρες στην διάρκεια των οποίων πέντε σχεδόν χιλιάδες μαχητές, κουρασμένοι, εξαντλημένοι και αδύναμοι, κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τη στρατιά του Μωάμεθ που για άλλους ξεπερνούσε τους 250000 άνδρες και για άλλους τους 500000. Η αναλογία ήταν 1/50 ή 1/100!!!

Οι τελευταίες μέρες της Πόλης είναι ένα αξεπέραστο έπος. Και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε για την τιμή που αξίζει σε εκείνους τους υπερασπιστές. Εκτός από κάποιους προδότες Γενοβέζους, όλοι όσοι βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, Βενετοί, Καταλανοί και Γενοβέζοι, ο καρδινάλιος Ισίδωρος, ο Γενοβέζος ήρωας Ιωάννης Ιουστινιάνης με τους επτακόσιους άνδρες του, που πήγε οικιοθελώς να πολεμήσει «για την τιμή της χριστιανοσύνης», όπως είπε, «και την τιμή του κόσμου», όλοι πολέμησαν με πραγματική αυτοθυσία πλάι στον αυτοκράτορα.

Ήξερε πως ο αγώνας ήταν πια χαμένος. Ο Παλαιολόγος έβγαλε την βασιλική φορεσιά του, για να μην τον αναγνωρίσουν οι Τούρκοι και συνέχισε να μάχεται μόνος του. Και χτυπώντας αλύπητα όσους βρίσκονταν στο δρόμο του, όρμησε στο πλήθος των εισβολέων.
Βλέπω τον αυτοκράτορα να έχει μείνει μόνος του τώρα σχεδόν ανάμεσα στους αγριεμένους εισβολείς, μόνος του μάχεται ο ατρόμητος! Έπεφτε και σηκωνόταν και ήξερε πια πως ήταν χαμένος. Έτρεμα μήπως τον πιάσουνε ζωντανό και τον πάνε δεμένο στον σουλτάνο να τον ταπεινώσει. Και έστρεψα τα μάτια μου προς τον ουρανό. Θεέ μου, δώσε του τον θάνατο του αντρειωμένου. Ήτανε εκείνη τη στιγμή που ακούστηκε μια τρομακτική βουή, ένας γδούπος τεράστιος, που ξεπερνούσε τον ορυμαγδό της μάχης. Βλέπω τον αυτοκράτορα που στρέφει με αγωνία το κεφάλι προς την σπαραγμένη Πόλη του. Ο σταυρός που στεκότανε αιώνες απάνω στον τρούλο της Αγιά Σοφιάς έπεφτε στη γη με τρομακτικό κρότο.
Η χριστιανοσύνη γκρεμιζότανε.
Α, η κραυγή που έβγαλε ο Κωνσταντίνος. Κραυγή σπαραχτική, σάμπως να ήτανε η καρδιά της λαβωμένης Πόλης του. Γέρνει επάνω στα συντρίμμια. Ήξερε πια πως ήτανε χαμένος.
«Εις χείρας σου παραθήσομαι το πνεύμα μου Κύριε…», και στρέφει γύρω τη ματιά με απόγνωση, κραυγάζοντας:
«Ουκ έστι τις των χριστιανών του λαβείν την κεφαλήν μου απ’ εμού
Ήμουν κοντά του. Και ήμουνα εγώ χριστιανός, αλίμονο. Όμως μόνο να τον προστατέψει ήθελε το σπαθί μου, ποτέ να τον χτυπήσει. Και κραυγάζω τώρα, χτυπώ και κραυγάζω.
Σώσον τον βασιλέα μου εκ στόματος λέοντος την ταπείνωσίν του.
Όμως όχι. Ξανά τον βλέπω να σηκώνεται, λουσμένος στο αίμα του, και να χτυπά το ίδιο παράφορα, να χτυπά ξανά! Πέφτει και σηκώνεται. Πέφτει και σηκώνεται.
Εις χείρας σου… εις χείρα σου, Κύριε, είς χείρα σου.
Και όταν βλέπει πως είναι μάταιος ο αγώνας του, πως η Πόλη του έπεσε, έπεσε με τον γδούπο του σταυρού της, έπεσε η παντάνασσα, έπεσε, έπεσε η πεφιλημένη βασιλίδα, ω τότε, σταματάει μετέωρο μια ολόκληρη στιγμή το σπασμένο σπαθί του, ακούει άλλη μια φορά τις κραυγές και τον ολολυγμό του λαού του, και φωνάζει φωνή μεγάλη:
Η Πόλις μου αλίσκεται, και εγώ ζω έτι;
Και ευθύς ορμά μέσα στα πλήθη που εισβάλουν. Η ματιά μου τον ακολουθεί με αγωνία. Χάνεται, λέω, χάνεται πια… έτσι έπεσε, μπροστά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, με τα ματωμένα χέρια του υψωμένα προς τον ουρανό. Έτσι έπεσε, σαν απλός στρατιώτης.
Σαν σήμερα πριν 555 χρόνια!

η Πόλις εάλω

Πηγή: Περιοδικό Θεός & Θρησκεία

23 comments on “555 χρόνια πριν

 1. Ο/Η ρεγγίνα λέει:

  Σαν πρώτο σχόλιο:Χαρά στο κουράγιο σου να γράψεις όλο αυτό το κείμενο.Μπράβο!
  Δεύτερο σχόλιο:Πολύ καλό να μας υπενθυμίζεις μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας, ή όσοι δεν το γνωρίζουν να είναι μια ευκαιρία να μάθουν.
  Τρίτο σχόλιο: Για μερικούς η Πόλη υπάρχει, δεν έπεσε ποτέ.
  Καλημέρα!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Seagull λέει:

  Μπράβο Αντώνη!
  Συγχαρητήρια για τη σκέψη σου να τιμήσεις τη σημερινή ημέρα!
  Μου ενέπνευσες την ιδέα να αναζητήσω το κείμενο μιας σχετικής ομιλίας του πατέρα μου και να το αναρτήσω στο δεύτερο ιστολόγιό μου.
  Καλή σου μέρα!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η memos λέει:

  Η πόλη «πουλήθηκε» από τους παπάδες. Στο λαό έμειναν τα μνημόσυνα με σχολικές εκθέσεις!

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η ikd λέει:

  Αντώνιε,

  Λόγια λιτά και απέριττα: Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών.

  Ι.

  Μου αρέσει!

 5. […] Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση θα βρείτε και στον Αντώνιο. […]

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Αντώνιε σήμερα συντονίστηκαμε… 29 Μαΐου βλέπεις…, έστω και μετά από 555 χρόνια.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Kaveiros λέει:

  ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ…..

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η diVa λέει:

  Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εξαιρετική ανάρτηση.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Γλαρένια λέει:

  Πονεμένη, αιματοβαμμένη και…»πουλημένη» ιστορία…

  Φιλί και Γλαρένιες

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Adonios λέει:

  Ρεγγίνα
  Είναι κάτι που σκεφτόμουν από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε ήμουν λίγο προετοιμασμένος…
  Είναι παρήγορο να αισθανόμαστε ότι δεν έχει πέσει.
  Καλή σου μέρα

  Seagull
  Καλημέρα φίλε! Είναι μια μέρα που δεν ξεχνιέται εύκολα παρά τα τόσα χρόνια!

  memos
  Πολλά έγιναν τότε. 550 χρόνια μετά (το 2003) ο Πάπας σε επίσκεψή του εδώ, ζήτησε συγνώμη για ότι είχε γίνει τότε…

  Ikd
  Λόγια που κρύβουν μεγάλη δύναμη και ψυχικό σθένος. Αυτό φάνηκε και μετά άλλωστε, την ώρα που πολεμούσε…

  Μανιτάρι του Βουνού
  Μέχρι να γιορτάσουμε μια νέα επέτειο, θα έχουμε αυτήν να θυμόμαστε φίλε μου…

  Kaveiros
  …και συναίσθηση

  diVa
  Σε ευχαριστώ αγαπητή. Η άποψή σου με τιμά!

  Γλαρένια
  Διαφορετικά δεν θα μας συγκινούσε μέχρι σήμερα!
  Καλή σου μέρα.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η anamella λέει:

  Α, η κραυγή που έβγαλε ο Κωνσταντίνος. Κραυγή σπαραχτική, σάμπως να ήτανε…
  » η καρδιά της λαβωμένης Πόλης του »

  Μπράβο Αντώνη !!!!
  Η επιλογή σου γι΄αυτό το ποστ συναρπαστική !!!!!

  Καλό σου μεσημέρι

  Μου αρέσει!

 12. Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή η ιδέα σου και η αναφορά στο θέμα.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Βασιλική λέει:

  καλη η επιλογη σου…
  αλλα εμενα το σχολιο της Γλαρενιας και η απαντηση σου μου αρεσε πιο πολυ…
  εχει τον επι-λογο του θεματος, θαρρω…

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Mary S. λέει:

  Κι έχουμε ακόμη τους Τούρκους να κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, να μιλάνε για γκρίζες ζώνες, να απλώνουν τις μπουγάδες τους στα Θεοδωσιανά τείχη (ναι, το είδα στον ΑΝΤ1) και να κάνουν παρελάσεις για να γιορτάσουν την Άλωση.
  Εμείς φταίμε που τους αφήνουμε!

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η skount λέει:

  Πολύ ωραία η περιγραφή των γεγονότων φίλε adonie αλλά δεν πρόσεξα να γράφεις πουθενά για τους ρουφιάνους και καταδότες έλληνες της εποχής που πούλαγαν πληροφορίες στους οθωμανούς και χάρη σε αυτούς έπεσε η ΠΟΛΗ..ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…..
  Υ.Γ.:Αχ ρε ΑΕΚΑΡΑ πόσο βαθιές είναι οι ρίζες σου…

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η eleni λέει:

  αντώνιε, σ’ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την ανάρτησή σου.
  κάθε φορά που μπαίνω στο μπλογκ σου, η ευχαρίστηση είναι μεγάλη. δεν είναι μόνο η αισθητική που περιβάλλει την αναγνώστη με ευγένεια, είναι και το περιεχόμενο που καλλιεργεί την ψυχή μου κάθε φορά.
  έχω μπαρκάρει με χίλια δυο κι εγώ. όταν ήμουνα πιο νέα και ζούσα στο εξωτερικό, πάντα έκανα ένα μνημόσυνο με φίλους την ημέρα της πτώσης της πόλης.
  είναι συμβολική μέρα, δλδ, ό,τι έγινε τότε μπορεί μεν να ήταν προετοιμασμένο από καιρό, αλλά η πτώση αυτή είναι ένα σύμβολο στην παγκόσμια ιστορία, σπάνιας εμβέλειας, όπως, λιγότερο μεν, αλλά σχεδόν τόσο, και η πτώση της βαγδάτης των αββασιδών.
  όσο για την ιστορία ‘παπάδες’, που διάβασα στα σχόλια, ξέρεις τι μου θύμησε;
  πριν κάμποσα χρόνια, είχε έρθει και μιλήσει ανήμερα 29 μαϊου, ή τουλάχιστον ΓΙΑ αυτήν την επέτειο, η κυρία Γλύκατζη-αρβελέρ στη στοά του βιβλίου. είχα πάει κι εγώ, και καθόμουν πίσω πίσω, ανάμεσα στους όρθιους, γιατί κάποια καλή φίλη μου είχε δώσει τη θέση της. εκεί στους όρθιους ήταν και κάμποσοι παπάδες, που στέκονταν πρόθυμοι προφανώς να ακούσουν. ο κύριος μαρκόπουλος με συγκίνηση προλόγισε την κυρία αρβελέρ, κι όταν εκείνη πήρε το λόγο, άρχισε να λεει:
  κύριοι υπουργοί, κύριοι καθηγητάδες, κύριοι δε θυμάμαι τί, «θα ήθελα να πω και εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά δεν υπάρχει κανείς». τι σφήνα!
  πετάχτηκα τότε κι εγώ, και λέω δυνατά: ‘εδώ είναι, και μάλιστα όρθιοι’.
  φυσικά και δόθηκε συνέχεια στο σχόλιο, και η ομιλία συνεχίστηκε με το ενδιαφέρον που προκαλεί μια τόσο ευφυής γυναίκα όσο η κυρία γλύκατζη.
  πάντως η εμπάθεια γύρω από τον κλήρο είναι ένα θέμα πολύπλευρο. ασφαλώς και τότε υπήρχαν προβλήματα. αλλά ασφαλώς και τότε υπήρχε μεγαλείο ΚΑΙ εκεί.
  την καλημέρα μου!

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η andreas λέει:

  Φιλε μου καλημερα και καλο μηνα

  «Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία και στήτω μετά φόβου και τρόμου και μηδέν γήινον εν εαυτή λογιζέσθω. Ο γαρ Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων προσέρχεται σφαγιασθήναι και δοθήναι εις βρώσιν τοις πιστοίς. Προηγούνται δε τούτου οι χοροί των αγγέλων μετά πάσης αρχής και εξουσίας, τα πολυόμματα Χερουβείμ και τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ, τας όψεις καλύπτοντα και βοώντα τον ύμνον. Αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια».

  Μετάφραση

  Ας σιγήσει κάθε θνητή ύπαρξη και ας σταθεί με φόβο και τρόμο και τίποτε από τη γήινη ζωή μας να μην σκέφτεται. Γιατί ο Βασιλεύς των Βασιλέων και Κύριος των κυριάρχων της γης έρχεται για να σφαγιασθεί και να δοθεί ως τροφή στους πιστούς. Προηγούνται Αυτού οι χοροί των αγγέλων μαζί με όλες τις Αρχές και τις Εξουσίες, τα Χερουβείμ με τα πολλά μάτια και τα Σεραφείμ με τις έξι φτερούγες, που καλύπτουν τα πρόσωπά τους και ψάλλουν δυνατά τον ύμνο: Δοξολογείστε το Θεό, δοξολογείστε το Θεό, δοξολογείστε το Θεό!

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Lockheart λέει:

  Kαλημέρα Αντώνιε, 🙂
  Πολύ ωραίο ποστάκι, θα σταθώ και στην προφητεία του γέροντα Παισιου..»Την πόλη θα την πάρουμε και μάλιστα θα μας την δώσουν» Καλη σου μέρα

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Adonios λέει:

  Anamella
  Δεν θα μπορούσα να μην γράψω για κάτι που με έχει συγκλονίσει. Χαίρομαι που σου άρεσε!

  Γλυκοκέραση Ζουζούνα
  Σε ευχαριστώ. Είναι καλό ότι δεν ήμουν ο μόνος! ;)

  Βασιλική
  Αυτή είναι και η αλήθεια. Τα συγκλονιστικά υπάρχει λόγος που συγκλονίζουν!

  Mary S
  Άμα γίνει η αρχή μετά δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι. Δες τι γίνεται και με τα Σκόπια…

  Skount
  Έχεις δίκιο ότι η Πόλη δεν θα έπεφτε από μόνη της αν δεν βοηθούσαν και έλληνες γι’αυτό… Μα και σε ποιο ηρωικό έπος δεν υπήρξαν έλληνες με αλλότριους σκοπούς!
  ΥΓ: Είναι βαθιές οι ρίζες για να ξεριζωθούν εύκολα! ;)

  Eleni
  Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι ιδιαίτερα αν βρίσκεις στο blog όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρεις.
  Συμφωνώ απόλυτα κι εγώ με αυτό που λες για τον κλήρο και την εκκλησία. Αντιμετωπίζουμε με καχυποψία και με εμπάθεια όπως σωστά γράφεις την ιδιότητα των κληρικών και ξεχνάμε ότι είναι φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά με εμάς. Θυμόμαστε μάλιστα μόνο κακές στιγμές και όχι τόσους και τόσους αγώνες.
  Πολύ ενδιαφέρον είχε και το παράδειγμα που ανέφερες…
  Καλή σου μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! :)

  Andreas
  Μου άρεσε ο παραλληλισμός φίλε Αντρέα. Είναι ίσως μια προτροπή για το πώς θα έπρεπε να λειτουργούμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας.
  Καλημέρα και καλό μήνα!

  Lock Heart
  Την έχω υπόψη φίλε. Περιμένουμε πως και πως! :)
  Καλή σου μέρα!

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η lakwnika λέει:

  Πρέπει να επισκεφθείτε και το Μυστρά αγαπητέ Adonios, ανάμεσα στους άλλους αγαπημένους σας προορισμούς! Θα ζήσετε τον τόπο που σφυρηλάτησε τη νοοτροπία και το σθένος του τελευταίου Αυτοκράτορα..
  Εξαιρετικό post!

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Adonios λέει:

  Lakwnika
  Έχετε δίκιο! Είναι ένας τόπος γεμάτος με ιστορία και μνήμες που συνδέονται με πολλά γεγονότα...
  Ευχαριστώ για την προτροπή και την επίσκεψη.
  Καλή σας μέρα!

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η dimitra λέει:

  Μπορει να σας φανει περιεργο αλλα ειμαι 13 χρονων και πιστευω με ολη μου τη δυναμη πως η Κωσταντινουπολη και οτι μας πηραν οι Τουρκοι και αλλοι 8α 3ανα γινουν δικα μας γιατι το 8ελει Ο ΘΕΟΣ!!!!!!!! Σε λιγο καιρο 8α την εχουμε την Πολη.Η Πολη ηταν ,ειναι και 8α ειναι για παντα των ΕΛΛΗΝΩΝ!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Dimitris λέει:

  Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι οι προφητείες που έδωσαν γέροντες της Εκκλησίας είναι κοντά να εκπληρωθούν. Είναι θέλημα Θεού η Ελλάδα να πεινάσει και ύστερα να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της και μαζί της όλη η Οικουμένη..Και νιώθω πραγματικά ευτυχής που θα είμαι εδώ να ζήσω αυτό το κομμάτι της ιστορίας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s