Το Πείραμα ξεκινά

Η Γη και το Σύμπαν δεν κινδυνεύουν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), στο μεγαλύτερο πείραμα Φυσικής του κόσμου που ξεκινά σύντομα κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής (CERN) διαψεύδει τα εσχατολογικά σενάρια. Ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Αύγουστο σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Το CERN όμως ήρθε αντιμέτωπο με καταστροφολογικές φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο LHC θα δημιουργήσει μίνι μαύρες τρύπες που θα καταπιούν τη Γη, ή ακόμα και «παραδοξόνια» (strangelet), υποθετικά σωματίδια ικανά να καταστρέψουν ό,τι αγγίξουν μετατρέποντας την κανονική ύλη σε «παράξενη ύλη». Ακόμα πιο ακραία σενάρια προειδοποιούν για «φυσαλίδες κενού» που θα καταστρέψουν ολόκληρο το Σύμπαν.

Η έκταση της υπόγειας κυκλικής σήραγγας από ψηλά.

Ορισμένοι από τους επικριτές του LHC στη Χαβάη και την Ισπανία ήταν τόσο ανήσυχοι ώστε κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσουν το πρόγραμμα. Η νέα έκθεση της Ομάδας Εκτίμησης Ασφάλειας του LHC επαναβεβαιώνει τα καθησυχαστικά συμπεράσματα στα οποία κατέληγε η προηγούμενη μελέτη το 2003. Επισημαίνει ότι τα σωματίδια των πειραμάτων θα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από ό,τι πολλά από τα σωματίδια των φυσικών κοσμικών ακτίνων.

Με άλλα λόγια, η φύση είναι πολύ καλύτερη στα πειράματα υψηλής ενέργειας απ’ ό,τι ο LHC. «Το Σύμπαν στο σύνολό του πραγματοποιεί 10 εκατομμύρια πειράματα σαν του LHC ανά δευτερόλεπτο […] Παρόλα αυτά, τα άστρα και οι γαλαξίες συνεχίζουν να υπάρχουν» αναφέρει η περίληψη της έκθεσης.

Μπορούμε επομένως να κοιμόμαστε ήσυχοι…

Πηγή: in.gr

19 comments on “Το Πείραμα ξεκινά

 1. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πάντως το καλό είναι ότι ΑΝ κάτι πάει στραβά, δεν θα καταλάβουμε απολύτως τίποτα! Είναι κι αυτό μια παρηγοριά 😛
  Φιλάκια!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Βασιλική λέει:

  σε τετοιες ενεργειες που υπηρχαν στιγμες μετα την Εκρηξη δεν μπορουμε να φτασουμε, δυστυχως ή ευτυχως…
  μονο εως εκει που θελει να ξεκλειδωθει το συμπαν, ξεκλειδωνεται…

  -η αγνοια παντως σιγουρα σκοτωνει!-
  😉

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Seagull λέει:

  Έχω διαβάσει κατ’επανάληψη άρθρα για την υπόγεια σήραγγα του CERN και την επικείμενη λειτουργία του, την οποία περιμένω κι εγώ με αγωνία για το τί νέες γνώσεις θα μας προσφέρει, αλλά πρώτη φορά τώρα μαθαίνω, από τη δική σου ανάρτηση αγαπητέ Αντώνιε, πως υπάρχουν τέτοιες καταστροφολογικές φήμες… Άντε, να ξεκινήσει η λειτουργία, λοιπόν, για να δούμε τί θα γίνει!… 😉

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Ρεγγίνα λέει:

  Χμ. ουδέν σχόλιον παρά μόνο την καλημέρα μου! 🙂

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Γλαρένια λέει:

  Λεεεες;………….
  :-))

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Mary S. λέει:

  Παλιότερα μιλούσαν για ένα πείραμα που θα γινόταν στην Σιβηρία (δεν ξέρω αν έγινε τελικά). Θα άνοιγαν μια τρύπα που θα έφτανε μέχρι τον πυρήνα της γης. Τα εσχατολογικά σενάρια έλεγαν πως αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός υπερ-ηφαιστείου που θα κατέστρεφε την γη.
  Άντε να δούμε. Αν επιβιώσουμε τον Αύγουστο, θα επιβιώσουμε και το 2012 που λένε πως θα είναι το τέλος του κόσμου; (σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας).

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η ikd λέει:

  εγώ δεν κατάλαβα από όλη αυτήν την φασαρία των καταστροφολόγων, πού κόλλαγε το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Ότι υπάρχει ασχετοσύνη και άγνοια στις ΗΠΑ δεν το αμφισβητώ, αλλά αυτή μπορεί να βρεθεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Τι δικαιοδοσία έχει όμως το δικαστήριο σε ένα πείραμα που γίνεται στα έγκατα της γης μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας.

  Άβυσσος η ασχετοσύνη του ανθρώπου 🙂

  Ι.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Mαρία Νικολαου λέει:

  Oλο αυτο το γραψες για να μας ηρεμησεις?

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Thalassini λέει:

  Απαπα δεν μπορώ να διαβάζω τέτοια τώρα! Καλή η πρόοδος της Τεχνολογίας αλλά μερικές φορές όταν θέλουμε να το παίξουμε παντοδύναμοι δεν ξέρω… σκιάζομαι!
  Καλημέρα ! 🙂

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Εγω λέω να ψαρεύω εκείνες τις μέρες υποβρύχια για να πάω από πνιγμό, παρά από πυρηνικά..

  Δεν νοιμίζω να σας φόβισα ε;

  (Φόβος = προσοχή όπως σημείωθηκε κάπου σήμερα…)

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η madame de la luna λέει:

  ‘Αντε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει… Ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Δεν το ήξερα καθόλου το θέμα αυτό. Ελπίζω να είσαι καλά. Χάνομαι λόγω καλοκαιριού, αλλά δεν σας ξεχνάω… Φιλιά!

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Radio Marconi λέει:

  Είμαι πολύ περίεργος να δω τα αποτελέσματα από τα πειράματα. Ελπίζω να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση ατυχήματος γιατί δεν αστειεύονται με τέτοια.
  Άσε που ετοίμαζα παρόμοια ανάρτηση 🙂
  Καλό βράδυ!!!

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Kaveiros λέει:

  Τι αλλο μας περιμενει…

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Adonios λέει:

  Μαρία
  Ε δεν είμαι σίγουρος για αυτό! Λες να μας ρουφήξει μια μαύρη τρύπα χωρίς να το καταλάβουμε; ;)

  Βασιλική
  Πολύ σωστά… Η ικανότητά μας φτάνει μέχρι εκεί που μας επιτρέπεται.
  Συνεχίζουμε όμως να εξελισσόμαστε.
  Είναι όμως έτσι; ;)

  Seagull
  Η καταστροφολογία είναι πάντα παρέα με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα.
  Άλλες φορές προβλέπει σωστά και άλλες όχι… Για να δούμε! ;)

  Ρεγγίνα
  Καλή σου μέρα κι εσένα!

  Γλαρένια
  Αμέ! Πολλά μπορεί! ;)

  Mary S
  Το είχα ακούσει κι εγώ αυτό το πείραμα αλά δεν έμαθα τίποτα περισσότερο για το τι έγινε τελικά. Να σου πω την αλήθεια για τον Αύγουστο είμαι πιο αισιόδοξος απ’ότι για το 2012! :)
  Καλή σου μέρα!

  Ikd
  Φοβούνται τόσο πολύ για όλα που δεν είναι περίεργο ότι πάνε με κάθε τρόπο και εκεί που δεν τους σπέρνουν, να δηλώσουν την αντίθεσή τους για χάρη της ασφάλειας. Όσον αφορά τα δικαστήρια στις ΗΠΑ είναι γνωστά για τις επιδικάσεις σε άνευ σημασίας υποθέσεις, μόνο και μόνο για να δώσουν το παρόν.

  Μαρία Νικολάου
  Δεν το κατάφερα; ;)

  Θαλασσινή
  Σημασία έχει ότι όσο και να το θέλουμε δεν μπορούμε να γίνουμε…
  Οπότε μη σκιάζεσαι! ;)

  Μανιτάρι του Βουνού
  Εκείνες τις μέρες αν γίνει το μπαμ όλοι στη θάλασσα θα είμαστε! ;)

  Madame De La Luna
  Μη νομίζεις ότι εγώ δεν είμαι χαμένος! Όλοι δικαιολογούμαστε λόγω καλοκαιριού. Μα ούτε κι εμείς σας ξεχνάμε… ;)

  Radio Marconi
  Έχει μήπως καμιά πληροφορία που αφορά το συγκεκριμένο;
  Κι εγώ περιμένω τα αποτελέσματα του πειράματος και μέσα στο εργαστήριο και εκτός από αυτό… αν υπάρξουν! ;)

  Καλή σου μέρα φίλε.

  Kaveiros
  Η πορεία είναι συγκεκριμένη φίλε μου.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Lockheart λέει:

  Eιναι το λεγόμενο πειραμα του αιώνα για την ανακάλυψη του σωματιδίου του θεου όπως λένε 🙂 ειδωμεν μακαρι να πάρουμε απαντήσεις:) μέχρι τότε υπομονη 🙂

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Ρεγγίνα λέει:

  Σκέφτεστε πόσο επικίνδυνο φαντάζει να αφήνεται η ανθρωπότητα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης στα «χέρια» ορισμένων επιστημόνων, που είναι ικανοί να κάνουν το καλό αλλά και το μέγιστο κακό;
  Ας ελπίσουμε η σύνεση και η μετριοφροσύνη να είναι οι πιστοί «σύμβουλοι» και συνοδοιπόροι σε αυτούς που έχουν αυτή τη δύναμη…

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η xmmmm λέει:

  Κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει:
  http://www.conspiracy-channel.gr/videos/134/Cern – LHC.html

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Spyros λέει:

  Πραγματικά μακάρι να βγει μια μαύρη τρύπα* στο CERN. Ίσως αν μπορέσουμε να την μελετήσουμε (καθώς είναι πολύ πιθανό ακόμα κι αν δημιουργηθεί να μην την πάρουμε χαμπάρι) να πάρουμε ενδείξεις για την κατασκευή μιας κβαντικής θεωρίας για τη βαρύτητα. Αυτό θα αποτελούσε μια απ’ τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του αιώνα.

  *Η περίπτωση των μικροσκοπικών μαύρων τρυπών είναι διαφορετική απ’ τις κοσμολογικές μαύρες τρύπες, που δημιουργούνται απ’ τη βαρυτική κατάρρευση πολύ βαριών άστρων. Οι τελευταίες είναι αυτές που φανταζόμαστε ως κοσμικές ρουφήχτρες. Οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θα είχαν πολύ ασθενές (μακροσκοπικά) βαρυτικό πεδίο για να ρουφήξουν το LHC, τη Γενεύη ή πολύ περισσότερο τη γη. Βέβαια σε σχέση με αυτές, ό,τι λέγεται είναι εικασία, αφού δεν υπάρχει θεωρία (κβαντική βαρύτητα) που να τις περιγράφει.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Spyros λέει:

  Και να παραθέσω και κάποιες πηγές. Κατ’ αρχήν οι εκθέσεις ασφαλείας (οι οποίες βασίζονται σε επιβεβαιωμένα σωστές φυσικές θεωρίες) έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά κι υπάρχουν στη διεύθυνση http://www.arxiv.org (πρέπει να κάνεται αντίστοιχη αναζήτηση). Πληροφορίες υπάρχουν επίσης και στον διαδικτυακό τόπο του CERN σε λιγότερο τεχνική μορφή.

  @ Βασιλική

  Το σύμπαν όπως και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο δεν έχει ελεύθερη βούληση. Η ελεύθερη βούληση είναι χαρακτηριστικό μόνο της ανώτερης μορφής οργάνωσης της ύλης. Συνεπώς δεν υπάρχουν όρια για στη γνώση. Το ανθρώπινο γένος πλησιάζει ασυμπτωτικά στην απόλυτη αλήθεια. Κι ιστορικά αν το δεις, η συσσώρευση γνώσης δε σταμάτησε ποτέ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s