Περί απλοποίησης του ελληνικού αλφάβητου

Φαντάζομαι θα το έχετε διαβάσει και αλλού γιατί δεν έγινε πρόσφατα. Αναφέρομαι στην απλοποίηση της ελληνικής γραφής που ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρότασή του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν εμπε
ριστατωμένα να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/απλοποίηση της Ελληνικής γραφής

.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως «τροφή για σκέψη» τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ‘ι’.

2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: «αι» με «ε», «ει» , «οι» και «υι» με «ι», «αυ» με «αβ» , «ευ» με «εβ»

4. Να καταργηθεί η χρήση του «γγ» και να αντικατασταθεί από το «γκ».
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα «ς» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «σ».

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το «ου»).
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.

Αυτή η νέα και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας έρχεται να προστεθεί ανάμεσα στις άλλες ενέργειες που κατά καιρούς γίνονται σε βάρος της χώρας μας και του πολιτισμού της.
Όπως κάποτε είχε πει και ο γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις Χένρι Κίσσιγκερ:
Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να
αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή,σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ…

Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup – bocou, ή το couteau – couto. Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought – thot, αντί wrought – rot, ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit – Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher- Erbsleiher και θα δούμε τι θα γίνει!! Kαι για να δείτε πως περίπου θα είναι, συνεχίζω γράφοντας όπως προτείνει ο κύριος Ματσάκης.

Ξέρο ότι ι περισσότερι, αν όχι όλι, δεν δέχεστε ί κε σασ εκνεβρίζι ι σιγκεκριμένι πρότασι του κίπριου εβροβουλεφτί αλλά αφτό δε σιμένι ότι στο μέλλον δεν θα ιπάρξουν κε νέι ιποστιρικτέσ τον όσον λέι. Πρέπι εμίσ να γίνουμε πιο ενεργί πολίτεσ όστε να μιν γίνουν πράξι ι όπιεσ παρόμιεσ ενέργιεσ.

16 comments on “Περί απλοποίησης του ελληνικού αλφάβητου

  1. Ο/Η Ρεγγίνα λέει:

    Ας αφήσουν την ελληνική γλώσσα ήσυχη!!!:@
    Η μια από τις πιο παλιές, «ζωντανές» γλώσσες στην Ευρώπη θα επιτρέψουμε να μας την εξαλείψουν;
    Μια απο τις πιο πλούσιες όλου του κόσμου θα αφήσουμε τους «ξενέρωτους» να την «πετσοκόψουν» μόνο και μόνο για να καλύψουν τα δικά τους ψυχολογικά κενά;
    Όχι όπως λες και εσύ φίλε μου Αντώνη πρέπει να συσπειρωθούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή τη μάστιγα που επιδιώκουν να εξαλείψουν και να αφανίσουν εμάς: Την Ελλάδα, τους Έλληνες!
    Συγγνώμη για το έντονο του ύφους μου, αλλά κάτι τέτοια με κάνουν να προσβάλλομαι προσωπικά και δεν το ανέχομαι…
    Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Seagull λέει:

    Θυμάστε που πριν από αρκετά χρόνια, με κυβερνητική απόφαση (και όχι επειδή ήταν «ώριμο αίτημα του λαού» κ.λπ.), καταργήθηκαν τόνοι και πνεύματα; Και τότε είχαν επικαλεστεί την «απλοποίηση» της γλώσσας. Εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι που ασχολήθηκαν με το θέμα διατυπώνουν την άποψη ότι μάλλον κακό παρά καλό έκανε στα παιδιά. Αυτή η «καραμέλα» της απλοποίησης και της «ήσσονος προσπάθειας» είναι για μένα απαράδεκτη! Κατά τα γραφόμενά σου, Αντώνη, επικαλούνται, τώρα, υποκριτικά και ύπουλα, «διευκόλυνση» των δυσλεκτικών!… Όταν θα διαγνωσθούν τα δυσλεκτικά αποτελέσματα των απλοποιήσεων αυτών, τότε θα είναι και μη αναστρέψιμα, φοβούμαι…
    Την καλημέρα μου σε όλους!

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ψυχή λέει:

    Η ομορφιά της ελληνικής γλώσσας είναι η διαφορετικότητά της τα (ο) τα (ι) τα (ε) η δυνατότητα να εκφραστείς με χίλιους τρόπους να πεις την Παναγιά με όσα τοπωνύμια θες !!!!!! αν δυσκολεύει κάποιους να την μάθουν δεν φταίμε εμείς αυτοί που αγαπούν τη γλώσσα μας αγαπούν και την πατρίδα μας και εμάς τους κάπως ιδιαιτέρους ανθρώπους της και μπορώ να σας πω ότι οι ξένοι την αγαπούν περισσότερο από εμάς.
    Καλή εβδομάδα Αντώνιε.Πλησιάζουν οι διακοπές σου;

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η νατασσάκι λέει:

    Την πρώτη φορά που το διάβασα, θύμωσα πολύ
    όπως είχα θυμώσει και με την κατάργηση των τόνων -με παίδευαν αφάνταστα, είχα κοπιάσει απίστευτα να τους μάθω, αλλά και τώρα λατρεύω να διαβάζω κείμενα σε πολυτονικό -και θαρρώ θα αρχίσω να ξαναγράφω έτσι, όπως πάει!

    Είναι τεράστια η ανοησία που είπε ο «κύριος» -δεν φτάνει που τα παιδιά σήμερα έχουν έτσι κι αλλιώς φτωχό λεξιλόγιο, δεν φτάνει που πιο πολύ γράφουν στον υπολογιστή παρά στο χέρι, δεν φτάνει που βλέπεις αυτά τα φριχτά greeklish -να τα ισοπεδώσουμε όλα…! Θα είναι εντελώς ακατανόητη η γραφή μας, σκέψου πόσες λέξεις «ακούγονται» διαφορετικές, ανάλογα με το ι ή το ο τους.

    Ουφ! Συγχύστηκα Δευτεριάτικα!

    Καλημέρα, καλή βδομάδα 🙂

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Kaveiros λέει:

    Ας μην ασχολουμεθα με γραικυλους……

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η silia λέει:

    Αυτό , λέγεται … «ισοπέδωση προς τα κάτω» και είναι σημείο των χαλεπών καιρών μας ….
    Είχε προταθεί και παλιότερα :
    *************************
    Το 20γράμματο αλφάβητο
    ————————————-
    Εάν είχε ολοκληρωθεί η γλωσσική μεταρρύθμιση και είχε εισαχθεί πλήρως η φωνητική γραφή (δηλαδή το 20γράμματο αλφάβητο) θα γράφαμε:
    Τιρι τις δεςμέφςις.
    Τιρι τις ιποςχέςις
    Τιρι τις εντολες.
    Τιρι τις παραδόσις….
    (η λήγουσα δεν τονίζεται)
    Και θα εννοούσαμε αυτά που εννοείς με το ρήμα “τηρεί”.
    Η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι αυτή μεταρρύθμιση έγινε πράξη στις ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ το μεσοπόλεμο, όταν οι Έλληνες κομμουνιστές για πρώτη φορά πήραν την εξουσία, την άσκησαν έως το ΄37 και έκαναν πράξη τις πιο ακραίες ιδέες του ελληνικού δημοτικιστικού κινήματος.
    Μ-π

    Πόντος και Αριστερά // Ιανουάριος 21, 2008 at 1:28 π.μ.
    πώς διαβάζουμε κείμενα σε 20γράμματο αλφάβητο:
    Το 20γράμματο αλφάβητο καθιερώθηκε για τους σοβιετικούς Έλληνες (περίπου 400.000 άτομα) σε συνδιάσκεψη Ελλήνων εκπαιδευτικών στην ΕΣΣΔ το 1926.
    Η αντικατάσταση του 24γράμματου με το 20γράμματο ήταν ένα από τα μέτρα της γλωσσικής μεταρρύθμισης.
    Καταργήθηκαν:
    -τα γράμματα της αλφαβήτου που δεν προφέρονται: ‘η’, ‘ω’
    -οι δίφθογγοι,
    -το ‘σ’ στη μικρογράμματη γραφή και στη θέση του εισήχθη το “ς”,
    -τα διπλά γράμματα ‘ξ’ και ‘ψ’.
    Το ‘υ’ καθιερώθηκε στη θέση του ‘ου’

    -Όταν οι Έλληνες κομμουνιστές πήραν την εξουσία-1

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Βασιλική λέει:

    απορω…
    ολα θελουμε να τα κανουμε μικρα για να φαινεται μεγαλο τι;
    μας εκδικουμαστε για ποιο λογο;
    κριμα…
    αυτο βγαινει…

    -καλο μηνα μικρε…-

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Mαρία Νικολαου λέει:

    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ!
    ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ ΚΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΙΑ!

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Adonios λέει:

    Ρεγγίνα
    Όταν οι αποφάσεις παίρνονται από ανθρώπους που τους λείπει η σοφία αλλά τους περισσεύει η δολιότητα και η εγωπάθεια, τα αποτελέσματα είναι αυτά.

    Seagull
    Δεν είναι λίγες οι φορές που η γλώσσα μας έχει πληγεί από τέτοιες ενέργειες ακόμα και με την αφαίρεση γραμμάτων.
    Τώρα ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών, σίγουρα όχι μόνο η απλοποίηση.
    Καλή σου μέρα φίλε.

    Ψυχή
    Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που δυσκολεύονται να μάθουν τη γλώσσα μας (οι ξένοι) προσαρμόζονται πιο εύκολα από εμάς που την γνωρίζουμε( ; ) και συνήθως την αλλοιώνουμε!
    Οι διακοπές μέχρι στιγμής περιορίζονται στα σ/κ μέχρι να έρθει ο Αύγουστος. Οι δικές σου διακοπές;

    Νατασσάκι
    Πράγματι μπορεί να αλλάξει ολόκληρη η έννοια μιας λέξης αν την γράψεις διαφορετικά. Το να μην καταλαβαίνει τη διαφορά ένας ξένος να το δεχτώ, μα ένας Έλληνας να ζητάει απλοποίηση της γλώσσας μας σαν να είναι κάτι το αμελητέο, είναι εκνευριστικό και σίγουρα κρύβονται και άλλοι λόγοι για το εγχείρημα αυτό.
    Καλημέρα ;)

    Kaveiros
    Μάλλον ευγενικός είσαι με τον χαρακτηρισμό αυτόν.

    Silia
    Δεν το γνώριζα και έκανες καλά που το έγραψες. Φαντάζομαι η ρύθμιση που έγινε τότε είχε σαν σκοπό την όσο γίνεται πιο εύκολη προσαρμογή των Ελλήνων που ζούσαν στην ΕΣΣΔ., με το ρώσικο αλφάβητο.

    Βασιλική
    Λες και φοβίζει το μέγεθος αυτών που κληρονομήσαμε και δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε παρά μόνο να τα φθείρουμε!
    Όσον αφορά το τελευταίο έχουμε «ικανούς» ανθρώπους για να το κάνουν…
    Καλό μήνα και σε σένα μικρή!

    Μαρία Νικολάου
    Το θέμα δεν είναι ότι δεν πάει καλά, αλλά ότι έχει μια θέση που μπορεί να λέει ότι του κατέβει και να γίνεται γνωστό!

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Γλαρένια λέει:

    Ανέκαθεν οι ΄Ελληνες βγάζαμε τα μάτια μας μόνοι μας…το γνωρίζουν καλά. όλοι οι ανά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει καλοί μας φιλοι….

    ΄Ασχετο, αλλά έπαθα μεγάλη ζημιά στο μπλογκ μου και αναγάστηκα να δημουργήσω νέο. Και όλα αυτά από copy paste ενός κωδικού για μετρήσεις που έκανα την Κυριακή και το «κλειδώσανε» το μαγαζί….

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Lockheart λέει:

    Tι να πεις ευχομαι να μν συμβει…πανε να μας καταστρέψουν εδω που τα λεμε και οπτικα να το παρεις το θεμα χάλια ειναι :)..

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η MYRIAM λέει:

    ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ … ΕΛΘΩ ! ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ
    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α–ΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΘΥΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΓΑΠΗ . ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ « ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΗΜΑΣ» ! ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ !!!

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Thalassini λέει:

    Απίστεφτο μου φένετε και τρομακτικό. Κάτι θα έχι πάρι σίγουρα το άτομο!
    Η γλώσσα και η παράδοσή μας είναι οτι πολυτιμότερο έχουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αν είναι δυνατόν!

    καλή μέρα να έχεις!

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Mary S. λέει:

    Και να φανταστεί κανείς ότι οι Κύπριοι είναι πιο κοντά στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Χρησιμοποιούν λέξεις όπως θωρώ(βλέπω), θύρα αντί για πόρτα, και άλλα τέτοια.
    Ο εν λόγω μίστερ (δεν μπορώ να τον πω κύριο στα Ελληνικά) δεν είναι σίγουρα Κύπριος.
    Πρόσφατα πήρα 2 βιβλία του Καμπούρογλου, έκδοσης 1920 & 1914. Εντάξει, έχει αλλάξει η Ελληνική γλώσσα από τότε, αλλά όχι τόσο τραγικά όσο θέλουν να την καταντήσουν κάποιοι. Μου έκανε εντύπωση ότι στα βιβλία αυτά η λέξη «είναι» είχε ενικό και πληθυντικό! Ο πληθυντικός γραφόταν «είνε». Είδα δοτικές, δασείες, περισπωμένες…
    Χάρμα οφθαλμών!

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η anamella λέει:

    Είμαι δυσλεκτική και αυτή η μέθοδος θα με βόλευε πάρα πολύ, γιατί όλο λάθη κάνω !!!!
    Αλλά ρε παιδιά μην τρελαθούμε, θα καταστρέψουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε, την γλώσσα μας , τις παραδόσεις μας , τα ήθη και έθιμα ?????
    Για να συνέλθουμε λίγο !!!!!
    Καλημέρα Αντώνη

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Adonios λέει:

    Γλαρένια
    Μάλλον θέλει κάποια προσοχή γιατί έχω δει πολλά να εξαφανίζονται στο πιτς φυτίλι ;)

    Lock Heart
    Ακριβώς αυτό… Άσε που αν πας να διαβάσεις θα σε νομίζουν δυσλεκτικό!

    Myriam
    Λίγοι εκείνοι που ασχολούνται με τη γλώσσα μας και τις έννοιες των λέξεων.
    Πάντως νοιώθω κι εγώ ότι πραγματική απειλή δεν υπάρχει!

    Θαλασσινή
    Ευτυχώς που δεν βρήκε υποστηρικτές (νομίζω) γιατί αρκετά έχουμε φθείρει την γλώσσα και την παράδοση για να την κάνουμε τελείως ανάπηρη με τέτοιες ενέργειες…
    Εσείς που έχετε παιδιά να προσέχετε ;)

    Mary S.
    Κι εμένα μου φάνηκε περίεργο αυτό αφού χρησιμοποιούν λέξεις κατευθείαν από την αρχαία ελληνική γλώσσα.
    Αυτό με τον πληθυντικό του «είναι» δεν το ήξερα! Πολύ καλό…
    Λες να το καθιερώσουμε πάλι;

    Anamella
    Αν δεν το έλεγες δεν θα το καταλάβαινα με τίποτα. Γράφεις και μιλάς πολύ σωστά…
    Συμφωνώ μαζί σου ότι έχουμε βαλθεί να αλλοιώσουμε ότι μας καθορίζει!
    Καλή σου μέρα ;)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε