Το Εκκρεμές του Φουκώ

Ένα βιβλίο που κινείται αμφίδρομα στο χρόνο και χωρίζεται σε δέκα κύριες ενότητες.
Κετέρ, Χοκμά
χ, Μπινάχ, Ιεσέντ, Γκεμπουράχ, Τιφερέτ, Νεζάχ, Χοντ, Γιεσόντ, Μαλκούτ.
Τα δέκα σεφιρότ του Δέντρου της Ζωής, ένα καββαλιστικό σύστημα που παριστάνει διαγραμματικά κάθε εκδήλωση του σύμπαντος και της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε σεφιράχ (πληθυντικός: σεφιρότ) αντιπροσωπεύει μια εξελικτική φάση.

Το ίδιο προσπαθεί και ο συγγραφέας μέσα από μυστήρια, συνωμοσίες, έρωτα, πάθος και θάνατο.
Ψάχνοντας για το όνομα του Θεού μέχρι το ελιξίριο της Ζωής και τα μυστικά της Αριθμοσοφίας, μέσα από συμπτώσεις και κοσμοθεωρίες, το βιβλίο αυτό εξελίσσεται από την αρχή της δεκαετίας του εβδομήντα ως το 1984 ανάμεσα σ έναν εκδοτικό οίκο του Μιλάνου και σ ένα μουσείο των Παρισίων όπου εκτίθεται το Εκκρεμές του Φουκώ, ενώ μεσολαβεί μια αμελητέα παρένθεση μερικών χρόνων στη Βραζιλία.
Εξελίσσεται μεταξύ 1344 και 2000 μέσα από το σχέδιο των Ναϊτών και των Ροδόσταυρων για την κατάκτηση του κόσμου. Εξελίσσεται μεταξύ 1943 και 1945 σ ένα χωριουδάκι μεταξύ Λανγκ και Μομφεράτου. Εξελίσσεται από το 2ο μ.Χ. αιώνα μέχρι τις μέρες μας μέσω της ιστορίας της ερμητικής γνώσης. Εξελίσσεται στη διάρκεια της νύχτας της 23ης Ιουνίου 1984 στο Ιδρυμα Τεχνών και Επιτηδευμάτων των Παρισίων, αρχικά στη βάση του περισκοπίου και έπειτα στη σκοπιά του αγάλματος της Ελευθερίας. Εξελίσσεται τη νύχτα μεταξύ 26ης και 27ης Ιουνίου του ίδιου έτους στο παλιό εξοχικό σπίτι του Τζιάκοπο Μπέλμπο, του πρωταγωνιστή, ο οποίος το κληρονόμησε από το θείο του τον Κάρλο, ενώ ο Πιμ, ο άλλος πρωταγωνιστής, διηγείται τα γεγονότα με τη χρονολογική σειρά που αναφέραμε.
Επί περιλήψει: τρεις επιμελητές εκδόσεων στο Μιλάνο, αφού συναναστράφηκαν επί μακρόν με συγγραφείς διαφόρων βιβλίων, αρχίζουν να εντρυφούν σε απόκρυφες επιστήμες, μυστικές εταιρείες και κοσμικές συνωμοσίες και αποφασίζουν εντελώς ανεύθυνα, να επινοήσουν ένα Σχέδιο. Κάποιος, όμως, τους παίρνει στα σοβαρά…

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε λόγω Lock Heart 😉

13 comments on “Το Εκκρεμές του Φουκώ

  1. Ο/Η Kaveiros λέει:

    Όσο παράξενο κι αν ακουστεί, δεν το έχω διαβάσει!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η monaxikoasteri λέει:

    Kaveiros δεν είσαι ο μόνος, ούτε και εγώ αν και έλεγα ακριβώς σήμερα ότι προτίθεμαι να το διαβάσω σύντομα…

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η LOCKHEART λέει:

    Καλημέρα 🙂 Σε ευχαριστω πολύ ! ήταν χρωστούμενη ανάρτηση 🙂 χα χα 🙂

    Φαινεται πραγματικά ενδιαφέρον..

    Οσο αφορά τον όγκο του βασικά ειναι τεράστιο αξίζει η ανάγνωση του ;

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Adonios λέει:

    Kaveiros & Μοναχικό Αστέρι
    Πέρα από την υπόθεση στην οποία ο Έκο έχει βάλει όλη του τη μαεστρία για να αποσυντονίσει τον αναγνώστη, η πληθώρα των πληροφοριών πολλές φορές φαντάζει περιττή.
    Δύσκολο μα αξιόλογο βιβλίο με την αγωνία να κορυφώνεται στο τέλος.

    Lock Heart
    Καλημέρα φίλε. Sorry που περίμενες τόσο καιρό για αυτή την ανάρτηση.
    Είναι όντως ογκώδες και δύσκολο βιβλίο. Για το αν αξίζει οι γνώμες διίστανται. Εγώ το διάβασα για δεύτερη φορά και αντιλήφθηκα περισσότερα πράγματα.
    Its up to you ;)

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η monaxikoasteri λέει:

    αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον…άρα πρόκληση για τα δικό μου μυαλό…και ξέρεις τι παθαίνω εγώ με τις προκλήσεις… 😉
    την καλημέρα μου!

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η kitsosmitsos λέει:

    Από τα αγαπημένα μου βιβλία – καθότι ο Έκο σκίζει κυριολεκτικά – πολύ μπροστά από απόπειρες τύπου Κώδικας Ντα Βίντσι κτλ.
    Αξίζει, αξίζει, αξίζει.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Seagull λέει:

    Νομίζω, αγαπητέ Αντώνιε, πως είναι το καλύτερο από τα βιβλία του Έκο, μαζί με το «Όνομα του Ρόδου». Γραμμένο σε πολλά επίπεδα, και ανακατεύοντας γνώσεις με μύθους και παραμύθια, ο αναγνώστης θα πρέπει να κάνει τη σχετική διαλογή… ΜΙα δεύτερη ανάγνωση πάντα κάνει καλό, αφού (χάρη και στο πέρασμα του χρόνου που… «μας έχει κάνει σοφώτερους») έτσι μπορεί κανείς να αντλήσει περισσότερα απ’ό,τι την πρώτη φορά. (Μακάρι να είχα χρόνο κι εγώ, αυτή την εποχή, να το ξαναδιαβάσω!…)

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Anna λέει:

    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Adonios λέει:

    Μοναχικό Αστέρι
    Θα περιμένουμε τότε και τη δική σου άποψη για το βιβλίο.

    Kitsos Mitsos
    Πολύ μπροστά πράγματι. Πλέκει την υπόθεση όπως κανένας άλλος.

    Seagull
    Έχεις δίκιο ότι με τη δεύτερη ανάγνωση "είδα" και αντιλήφθηκα περισσότερα στοιχεία. Ένοιωσα να συμμετέχω πιο ενεργά στην όλη πλοκή.
    Για Το Όνομα του Ρόδου πιστεύω ότι είναι από τα κορυφαία τους είδους του!
    Καλημέρα!

    Άννα
    Σε ευχαριστώ! Όπως καταλαβαίνεις ετοιμάζω μπρατσάκια και κουβαδάκια πάλι! :)
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

    Θα κυκλοφορήσει προσεχώς μία συλλογή δοκιμίων του Έκο, τα «Κείμενα Βιβλιοφιλίας», που αναφέρονται στο προσφιλές του θέμα περί μαζικής κουλτούρας και παιδείας. Ενημερωτικά απλώς.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Adonios λέει:

    Μάρκο Τ
    θα έχουν ενδιαφέρον και έκανες καλά που το έγραψες για να το έχω υπόψιν!
    Ο Έκο είναι από τους αγαπημένους μου!

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η evi λέει:

    Μου φαινεται δυσκολο λογω της αγνοιας μου πανω σε θεματα οπως ναιτες,ροδοσταυροι,καβαλα,αποκρυφιστικες τελετες,κωδικους,μυστηριακες λατρειες. Αναγκαζομαι να τα ψαξω λιγο ολα αυτα μπας και καταλαβω κατι και το παλευω γιατι και η δυσκολια εχει την γοητεια της. Αραγε θα ανακαλυψω κατι σημαντικο στο τελος η θα το κλεισω απογοητευμενη;;;τα αλλα του εκο που εχω διαβασει (το ονομα του ροδου,η μυστηριωδης φλογα της βασιλισσας λοανα,μπαουντολινο) ηταν πιο βατα αλλα εξισου ενδιαφεροντα. Παντως ο ανθρωπος αυτος ειναι ο ορισμος της γνωσης και του πνευματος.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η πειραματικο λέει:

    την πρωτη φορα δε καταλαβα…τη δευτερη λιγα….τη τριτη διαβαζοντας και αλλα παρομοια βιβλια,εντοπισα κατι το μυστηκιστικο…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε